Met déze tips raak je niet van slag door de zomertijd!
Delen

Met déze tips raak je niet van slag door de zomertijd!

Het is bijna zover! De klok gaat weer een uur vooruit. Dat betekent lekkere lange zomeravonden in het verschiet, heerlijk! Maar voor veel mensen leidt deze verandering ook tot een slaaptekort. Niemand vindt (plotseling) een uur korter slapen fijn. Daarom onderstaande tips waardoor je er minder last van hebt!

Zomertijd

De zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen. Door de klok een uur vooruit te zetten beleef je ’s avonds langer licht. Het verzetten van de klok kan je biologische klok flink ontregelen. Ons lichaam werkt op interne klokken. Allerlei biologische processen regelen onder andere onze lichaamstemperatuur, bloeddruk en stofwisseling. Wordt er een uurtje weggesnoept van onze nachtrust, dan merken we dat vrijwel meteen. Met de volgende tips haal je je energie terug:

Tips: Zo krijg je geen last van de zomertijd!

1. Langzaam wennen

Om alvast langzaam te wennen aan het tijdsverschil zou je al kunnen beginnen met een iedere dag een kwartiertje eerder naar bed te gaan. Hierdoor merk je nauwelijks iets van de overgang van wintertijd naar zomertijd.

2. Gelijk opstaan

Snoozen in de ochtend zorgt dat je energielevel vrij laag blijft over de gehele dag. Daarom kun je beter direct opstaan zodra de wekker gaat én de kamer verlichten door bijvoorbeeld de gordijnen te openen.

3. Probeer ’s avonds licht te vermijden

Als het donker wordt geeft je biologische klok je hersenen een signaaltje dat het avond is. Je maakt het hormoon melatonine aan, waardoor je langzaam slaperig wordt en makkelijk inslaapt wanneer je in bed ligt. Blijf dus niet te lang in het licht zitten, en zorg dat je hersenen in de avondmodus komen. Schermen weg, lichten gedimd en verduisterende gordijnen in de slaapkamer dus.

4. Beperk cafeïne en alcohol.

Cafeïne is een stimulerend middel dat je wakker kan houden. Vermijd dus vier tot zes uur voor het slapen gaan cafeïne. Het zit ook in thee, chocolade, cola en sommige pijnstillers. Alcohol fragmenteert je slaap, waardoor je minder goed fysiek en mentaal herstelt.

5. Gebruik Bach RESCUE Nacht Spray

Het gebruik van Bach RESCUE Nacht Spray voor het slapengaan helpt je bij een rustige nachtrust. De Nacht Spray is een combinatie van de vijf bloesemtincturen uit de originele Rescue en de bloesemtinctuur White Chestnut. De spray is volledig op natuurlijke basis en geschikt voor het gehele gezin.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TS Products, Beeld: Istockphoto

Delen