100%NL Magazine Fiskars
Zie ook:
Delen

Tuin-liefhebbers opgelet: vermijd deze fouten!

De herfst is een drukke periode voor een tuinier die het werkelijke potentieel van dit seizoen kent. Tijd om terug te kijken en de balans op te maken, maar ook tijd om vooruit te denken en iets nieuws te planten. Het is geen geheim dat een tuin alleen kan floreren en planten uitsluitend bloeien als de bodem voldoende zorg krijgt. Bij Fiskars hebben ze een prachtige serie gereedschappen voor je. Of je nu bollen plant, de grond belucht en bemest of kleine plantenbakken neerzet, Fiskars helpt!

Moestuin

Tijd om de balans op te maken in de moestuin. Wat is goed gelukt? En wat ga je volgend jaar absoluut niet nog eens planten? Schrijf alles op, zodat je later nog weet wat je bevindingen waren. Wat de grond betreft is dit het juiste moment om nieuw organisch materiaal bij te mengen. Dat is in ruime mate aanwezig in de herfst, dus maak gebruik van deze kans om je eigen mulch of compost te maken. Heb je zware kleigrond, dan is het een goed idee om deze om te spitten. Je kunt de grond minder zwaar maken door er een mengsel van zand en organisch materiaal doorheen te mengen. De grond moet de structuur van broodkruimels hebben. Heb je verhoogde plantenbedden, gebruik dan een cultivator om de grond te mengen en dek de bedden daarna af met een flinke warmtelaag van compost.

Bloementuin

Kijk eens naar je – mogelijk duur betaalde – zomerbloeiers. Sommige hebben misschien niet aan je verwachtingen voldaan. Is het een idee om volgend jaar uw eigen planten te kweken? De vroege herfst is het ideale moment om groenblijvende struiken zoals rhododendrons te planten. Rozen kunnen pas later in de herfst geplant worden. Hoe vroeger in de herfst bloembollen geplant worden, hoe mooier ze zullen bloeien. Goede bloembollen zijn vast en stevig en vertonen geen tekenen van ontkieming of schimmel. Haal de knollen van kwetsbare bloemen zoals dahlia’s, begonia’s en sommige leliesoorten uit de grond voordat de vorst inzet.

Fruittuin

Controleer of er takken gebroken zijn, die bezweken zijn onder het gewicht van de oogst. Snoei beschadigde takken af, zodat ze geen schimmelziektes kunnen overdragen. Knip ook alle takken weg die naar het midden van de kroon groeien of die elkaar in de weg zitten.

Reiniging en onderhoud

Geef de kas een flinke schoonmaakbeurt met zachte zeep, zodat alle bacteriën, plagen en schimmels doodgaan. Dat kan perfect met een Fiskars slanghaspel. Geef ook uw tuingereedschap een onderhoudsbeurt: verwijder zand en zet metalen delen in de olie. Maak de grasmaaier schoon en zet bewegende onderdelen en delen die snel kunnen gaan roesten in de olie. Nu kun je aan je winterslaap beginnen, maar die zal niet zo lang duren als bij een beer: opeens kan het weer tuinierweer zijn, zelfs in de koudste wintermaanden!

100%NL Magazine Fiskars

Fiskars: alles voor in de tuin en huis meer

Met gevoel voor design creëert Fiskars, al meer dan 370 jaar, tuingereedschappen van hoge kwaliteit om het werken in de tuin een nog fijnere bezigheid te maken. Tuinieren ontstresst en maakt gelukkig. En dat is precies wat Fiskars wil bereiken: het creëren van geluk in en om je huis.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fiskars

Delen