wat verbruikt veel stroom
Zie ook:
Delen

Wat verbruikt veel stroom? Let op deze apparaten!

Bent u op zoek naar manieren om uw energieverbruik te verminderen? In dit artikel geven we antwoord op welke apparaten de meeste stroom verbruiken.

Wat verbruikt veel stroom? Apparaten die het meeste stroom verbruiken!

Kijken welke apparaten veel stroom gebruiken, is een slimme eerste stap. Dat helpt je om doelgericht minder stroom te gebruiken met bepaalde apparaten. Wij geven je graag een overzicht van stroomslurpende apparaten die je in en rond het huis gebruikt.

1. Een vaatwasser

Hoe groter het huishouden, hoe meer de vaatwasser waarschijnlijk draait. Ook dit kan zorgen voor flinke kosten. Naast behoorlijk veel water, verbruikt een vaatwasser ook behoorlijk wat stroom. Een gemiddeld huishouden zet de vaatwasser vijf keer per week aan. Afhankelijk van je energielabel moet je dan rekenen op 150 tot 270 kWh per jaar. Dat is € 33 tot € 59 per jaar.

2. Een wasdroger

Geen zin om te wachten tot de was droog is? Dan is een droger natuurlijk ideaal. Maar vergis je niet een wasdroger gebruikt veel stroom. Afhankelijk van het energielabel zo’n 120 tot 410 kWh per jaar, wanneer je hem drie keer per week gebruikt. Misschien toch handig om de was op een wasrek te drogen of bij mooi weer buiten te hangen.

stroom verbruik droger

3. Een koelvriescombinatie 

Een koel-vriescombinatie is een koelkast en vriezer in één met het vriesdeel als een apart vak. Super praktisch, maar in kosten wat minder. Een zuinige koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt jaarlijks zo’n 120 kWh stroom. De kosten daarvan zijn € 26. Met energielabel E loopt het al snel op tot 230 kWh, wat neerkomt op € 51 euro per jaar. Ook bij zo’n aankoop is het dus belangrijk om op het energielabel te letten.

4. Een televisie

Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV. Maar wist je dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Om sluipverbruik te voorkomen, zet je apparaten zoveel mogelijk volledig uit. Desnoods kan je de stekker uit het stopcontact trekken. Het is misschien een goed idee om de apparaten – die op stand-by staan – zoveel mogelijk op dezelfde groep of stekkerdoos met aan- en uitswitch aan te sluiten. Zo kan je gemakkelijk alle stand-by apparaten – bijvoorbeeld rondom de tv – van de stroom afhalen.

verbruikt stroom - tv

5. Een wasmachine 

De één draait dagelijks een was, de ander doet dat bijvoorbeeld alleen in het weekend. Bij veel gebruik en een energielabel F ligt het energieverbruik per jaar rond de 194 kWh. Dit is € 164,90 aan jaarlijkse kosten. Je bespaart niet alleen door minder te wassen, maar ook door het energielabel. Met energielabel A, het hoogste, ben je namelijk € 92,65 (109 kWh) per jaar kwijt. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat je dus altijd goed op het energielabel moet letten!

6. Een elektrische boiler 

Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.800 kWh per jaar. Gerekend met de stroomprijs voor de lange termijn betaal je hiervoor zo’n 400 euro. En met de hoge stroomprijzen van nu kan dat aardig oplopen.

boiler

7. Een elektrische radiator

Een serieuze stroomvreter, ook al worden ze in de meeste woningen slechts als bijverwarming ingezet. Vooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Ze blijven namelijk de hele tijd dat ze aanstaan op vol vermogen werken. Je kunt dus beter een kachel kiezen met thermostaat. Zo is het makkelijk om een gewenste temperatuur in te stellen. Is deze bereikt, dan blijft de kachel niet doorstoken.

8. Een warmtepomp

Afhankelijk van de gekozen techniek, verbruikt een warmtepomp gemiddeld 2200 tot 3000 kWh stroom per jaar. Dat is € 484 tot € 660. Flink bedrag, maar het is veel goedkoper dan stoken op gas. Je bespaart al snel € 200 tot € 400 per jaar.

waterpomp

9. Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn iets zuiniger dan elektrische radiatoren. Met dezelfde 400 uur verwarmen moet je rekenen op 320 kWh per paneel. Dat is iets meer dan € 70 per paneel per jaar.

10. Een hottub

Hottubs, jacuzzi’s of spa’s zijn super grote stroomverbruikers. Het stroomverbruik wordt vooral veroorzaakt door het op peil houden van de watertemperatuur en het filteren van het water in stand-by tijd én natuurlijk het verbruik tijdens gebruik van de jacuzzi. Bij een gemiddelde buitentemperatuur van 15 graden en een gemiddelde watertemperatuur van ongeveer 38 graden, hangt ongeveer een prijskaartje van meer dan €400 aan.

hottub

Wij hopen dat je meer inzicht hebt gekregen in het energieverbruik van apparaten. Wil je meer tips en tricks? Kijk dan hier.

 

Bron: vtwonen, vandebron, milieucentraal, unitedconsumers. Beeld: ISTOCK

Delen