100%NL Magazine Maarten van der Weijden
Zie ook:
Delen

Maarten van der Weijden: “Toen ik zag dat het 200 km was schrok ik!”

Olympisch goud-winnaar Maarten van der Weijden zwom de Elfstedentocht om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. “Ik kwam erachter dat het mij niet gaat om het zwemmen, maar om doelen te stellen en jezelf uitdagen," vertelt hij 100%NL Magazine.

Waarom de Elfstedentocht zwemmen?

Maarten: “Ik was op zoek naar een manier om iets terug te doen. Toen begon het KWF over de Marathonweken en heb ik het zwemmen weer opgepakt. En omdat het extreem moest zijn, werd het de tocht der tochten; de Elfstedentocht. Toen ik zag dat het 200 kilometer was schrok ik wel, dat is ver.

“Ik vind het fijn als je een doel hebt waarbij je denkt; oeh, dat kan eigenlijk niet, of misschien net aan. Als je alleen maar dingen doet waarvan je weet dat je het kunt, wordt het saai. Die twijfel en spanning heb ik nodig.”

Wel een keer zwaaien

“Als je een Olympische Sporter vraagt of de mensen die stonden te juichen hebben geholpen, zullen ze allemaal roepen: ja, dat gaf mij kracht. Maar dat is flauwekul. Het is je taak om te zwemmen in een snelle tijd. Maar bij de Elfstedentocht was dat anders. Ik zwom en bleef bij mijn taak, had pijn en moest door, maar merkte ook dat als ik het contact opzocht en wel een keer zwaaide, het echt hielp. Dat sámen dat doen, dat maakte het fijner en makkelijker.”

“Dat het zwemmen niet ging omdat ik een prestatie zou leveren, maar omdat we met zijn allen met iets moois bezig waren.”

Het goede doel

“Daisy (red.: zijn vrouw) corrigeerde mij: het doel is niet dat jij zwemt, het doel is zoveel mogelijk geld ophalen (voor het KWF). Ik dacht eerst ook dat mensen langs de kant stonden omdat ik de belofte had gedaan om die tocht te gaan zwemmen. Toen begreep ik pas, die mensen staan daar omdat ze zich met het doel verbonden voelen.”

Bron: 100%NL Magazine

Delen