100%NL Magazine
Delen

4 fouten die beginnende aandelenbeleggers moeten vermijden

Ben jij voornemens om te gaan investeren? Lees dan eerst dit artikel!

Wil je graag gaan investeren? Aandelen kopen is dan wat je natuurlijk moet doen. Toch moet je dit niet direct doen. Het is juist beter om eerst echt alles te weten te komen over de aandelenmarkten, terwijl je ook alle beschikbare brokers met elkaar moet vergelijken. Dit kun je gelukkig eenvoudig doen met behulp van Brokerfolio.com. Hierdoor zul je uiteindelijk kiezen voor de broker die het beste bij je wensen en voorkeuren past. Vervolgens kun je beginnen met het beleggen in de aandelen, al moet je dan wel de onderstaande fouten zien te voorkomen.

Geen onderzoek doen

Je zult massa’s artikelen, e-mails en tv-persoonlijkheden tegenkomen die praten over aandelen die je kunt kiezen of waar je je geld moet beleggen. Hoewel er interessante informatie kan zijn, moet je altijd je onderzoek doen voordat je investeert. De meeste e-mailnieuwsbrieven van aandelenselecties zijn betaalde promoties van het bedrijf om de aandelenwaarde op te pompen. Na de hype zie je vervolgens een aandeel instorten, wat ook wel een pump and dump genoemd wordt. Veel beginners in beleggen worden hier slachtoffer van aangezien ze zelf geen onderzoek doen. Doe dus je huiswerk voordat je investeert in een aandeel!

Te veel geld investeren

Niet iedereen zal in het begin een behoorlijke hoeveelheid geld hebben om te investeren, maar zelfs als je dat doet, begin dan langzaam. Wanneer je voor het eerst leert en gewapend bent met enige kennis, zul je enkele investeringsfouten maken. Het is geweldig om van te leren, maar je weet ook wat je ervoor kunt zorgen dat je geen duizenden euro’s verliest. Als je alleen investeert buiten een bedrijf begin dan klein en werk je weg naar grotere investeringen. Start dus met kleine investeringen als je gaat beleggen in aandelen om eventuele grote verliezen te voorkomen.

Markt timen

De beurs gaat omhoog, de beurs gaat omlaag. Je zult ook veel financiële experts lezen en horen die voorspellingen doen over wanneer aandelen te kopen of te verkopen in bullish of bearmarkten. Maar timing van de markt is ook van toepassing op andere beleggingsmarkten, dus niet alleen op de aandelenmarkt. Toch moet je hier niet te veel mee bezig zijn, 99 procent van de tijd hebben de financiële experts hebben het namelijk verkeerd. Probeer dus niet te veel te timen om snel geld te verdienen aangezien dit zeer riskant is en ertoe kan leiden dat je snel failliet bent.

Portefeuille niet diversifiëren

Ieders beleggingsdoelen, huidige situatie en status is anders. Dus je beleggingsportefeuille en keuzes zijn waarschijnlijk uniek van de volgende persoon. Maar een gemeenschappelijkheid die elke belegger zou moeten hebben, is dat ze hun beleggingsportefeuilles diversifiëren. Je kunt al je geld wel op één gebied stoppen, maar je loopt dan een extreem risico. Het zou een tijdje goed kunnen gaan, maar het kan ook snel helemaal misgaan. Kies er daarom juist voor om in verschillende activa en sectoren te beleggen zodat je portefeuille in evenwicht blijft. Zo zou je kunnen investeren in aandelen, maar ook in cryptomunten en CFD’s bijvoorbeeld.

Delen