100%NL Magazine Duurzame energie
Delen

Geld besparen met duurzame energie

Alles wordt duurder, waardoor we met elkaar steeds kritischer worden op het geld dat we uitgeven. Hoe fijn is het dan dat er ook manieren zijn om geld te kunnen besparen? Een goede manier om dit te kunnen doen, is door in te zetten op duurzame energie. Hoe je dat kunt doen, vertellen we je in dit artikel aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

Belangrijk is natuurlijk wel dat je ook goed kijkt naar de huidige kosten en wat je per kWh stroom en kuub gas betaalt bij je huidige energieleverancier. Het kan namelijk heel goed zijn dat je nu veel te veel betaalt. Door online meerdere aanbieders te vergelijken, kun je uiteindelijk zien welke de goedkoopste energieleverancier is en daar naar overstappen. Dus wil jij geld kunnen besparen ook meteen je steentje bijdragen aan een beter en schoner milieu? Dan zit je hier goed!

Laat zonnepanelen plaatsen

Er even vanuit gaande dat je inmiddels de goedkoopste energieleverancier hebt, is het nu tijd om te kijken hoe je daadwerkelijk kunt verduurzamen en dus ook kunt besparen. Het plaatsen van zonnepanelen is daarvoor één van de vele manieren om dit te kunnen doen. Door zonnepanelen te plaatsen ben je namelijk in staat je eigen stroom op te wekken, waardoor je weinig of zelfs geen energie hoeft te gebruiken van de leverancier. Dus wanneer je voldoende zonnepanelen op het dak hebt liggen, ben je dus volledig zelfvoorzienend en betaal je geen maandelijkse kosten meer voor het gebruik van stroom. Belangrijk is wel dat je voordat je de keuze maakt, iemand langs laat komen om samen te kijken naar de mogelijkheden. Zo kan het namelijk heel goed zijn dat je meer panelen nodig hebt omdat je in de toekomst bijvoorbeeld ook overstapt naar een warmtepomp.

Warmtepomp

Een alternatieve methode om financiële besparingen te realiseren via duurzame energie is het vervangen van de CV ketel door een warmtepomp. Door deze overstap verlaag je niet alleen de uitstoot van CO2, maar verminder je ook het gasverbruik. Aangezien de kosten voor gas aanzienlijk hoger zijn dan die voor elektriciteit, is het verstandig om te opteren voor een warmtepomp. Dit wordt met name aanbevolen wanneer je ook zonnepanelen hebt. Een warmtepomp werkt namelijk op elektriciteit en laat dat nou net iets zijn wat je zelf kunt opwekken met behulp van zonnepanelen. Belangrijk is wel dat je weet dat er een flinke investering mee gemoeid gaat, maar deze zich op lange termijn meer dan terugverdiend. Wanneer je tegenwoordig een nieuw huis laat bouwen, is een warmtepomp de nieuwe standaard.

Besparen op je energie

Niet alleen kun je aanzienlijk besparen door over te stappen op duurzame energie, maar ook door bewust je energieverbruik te verminderen. Let erop dat de verwarming niet onnodig aanstaat en doe de lampen uit wanneer ze niet nodig zijn. Door dagelijks aandacht te besteden aan deze kleine gewoonten, kun je moeiteloos extra euro’s per maand besparen. Bovendien draagt het bij aan een duurzamere levensstijl, met positieve gevolgen voor het milieu en je portemonnee. Door bewust met energie om te gaan, zorg je dus niet alleen voor een maandelijkse besparing op je vaste lasten, maar lever je ook een waardevolle bijdrage aan een groenere toekomst voor ons allemaal.

Delen