Het renoveren van de keuken en badkamer: wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?
Delen

Het renoveren van de keuken en badkamer: wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Voor je aan de slag gaat met je keuken en badkamer is het raadzaam om je goed voor te bereiden!

Is jouw keuken na jaren van gebruik uitgeleefd en lijkt het in de verste verte niet meer op de mooie showroomkeukens in de keukenspeciaalzaak? Dan wordt het tijd om de keuken te renoveren. Maar wat zijn eigenlijk de belangrijkste aandachtspunten bij het renoveren van een keuken of badkamer?

Waar lopen je leidingen?

Zowel in de badkamer als in de keuken lopen allerlei verschillende leidingen. Het is van belang dat je nagaat waar deze leidingen precies lopen, zodat je hier met het renoveren van jouw badkamer of keuken rekening mee kan houden. Denk hierbij aan de gasleiding, waterleiding en de elektriciteitspunten. Hoe deze aansluitingen lopen kun je zien op de bouwtekeningen van jouw woning. Ga ook meteen na of jouw leidingen nog goed zijn. Het is namelijk zonde als je over een paar jaar de gehele keuken of badkamer eruit moet slopen omdat de leidingen niet goed bleken te zijn. Twijfel je? Huur dan een loodgieter in om jouw leidingen te controleren.

Zorg voor genoeg bewegingsruimte

Tijdens het ontwerpen van een nieuwe keuken of badkamer is het erg belangrijk om rekening te houden met de bewegingsruimte die jij en de objecten in de ruimte nodig hebben. Als je hier rekening mee houdt tijdens het ontwerpen van jouw badkamer of keuken, voorkom je dat jouw lades of deuren straks tegen elkaar aankomen of dat je straks opgepropt met het gezin tanden staat te poetsen.

Schoonhouden van de ruimtes

De keuken en badkamer zijn twee plekken die snel vies worden. Het is daarom van belang dat je deze ruimtes gemakkelijk schoon kan houden. Kies daarom bij voorkeur voor materialen die gemakkelijk af kunnen worden genomen en creëer geen onnodige moeilijk bereikbare plekken. Deze zijn namelijk snel vervuild en zijn lastig schoon te maken. Kies er bij keuken- en badkamerkasten bijvoorbeeld voor om ze door te laten lopen tot het plafond. Zo heeft stof geen kans om zich bovenop de kasten te verzamelen.

Kies voor de juiste verlichting

Als laatste is het belangrijk om stil te staan bij de verlichting. Verlichting is namelijk erg belangrijk in badkamers en keukens. Het kan de sfeer bepalen en zorgt ervoor dat jij altijd voldoende licht hebt. Waar je welk licht plaatst, hangt af van de indeling van de ruimte en waarvoor je bepaalde gedeelten van de ruimte gebruikt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om sfeerverlichting boven het bad te plaatsen of om spots in jouw afzuigkap te verwerken.

Kortom, bij het renoveren van jouw keuken of badkamer moet je dus extra aandacht geven aan de leidingen, de bewegingsruimte en de verlichting. Kijk ook of je de ruimtes gemakkelijk schoon kan houden.

Delen