100%NL Magazine Smart Lock
Delen

Je woning met een smart lock beveiligen? Check hier de voor- en nadelen!

Ben je het eeuwige gedoe met sleutels beu of wil je graag iemand toegang verlenen tot je huis of flat, dan kun je je woning afsluiten met een smart lock systeem.

Een smart lock is een ander woord voor een ‘slim slot’. Je bedient een dergelijk slim slot niet met een sleutel, maar met een elektronische code of een pincode. Je tikt dus met andere woorden een code in op een keypad om het slot te ontgrendelen. Het is ook mogelijk om dit met je smartphone te doen.

Verbind je smart lock met een smart home systeem

Koop je een smart lock? Zorg er dan voor dat je het aan een smart home systeem kan koppelen. Dan bedien je niet alleen je slot, maar bijvoorbeeld ook je televisie met spraakcommando’s. Een motivatie om je hifi en andere elektronica te vernieuwen, dat is het zeker. Let wel, een smart home systeem en een smart lock werken niet per definitie samen. Je moet vaak naast het smart lock ook nog eens extra software of andere tools kopen. Maar als het systeem op elkaar afgesteld is, is het heel handig.

Waarom een smart lock gebruiken?

Er zijn diverse redenen waarom je een smart lock zou plaatsen:

  • Je koopt of plaatst een nieuwe voordeur en wil het slot moderniseren;
  • Je wilt een bestaand cilinderslot bedienen met een smart lock. Dit is een stuk gemakkelijker dan de deur te openen met een sleutel;
  • Je vergeet in principe niet meer om de deur in het nachtslot te doen, omdat een smart lock het slot altijd optimaal vergrendelt;
  • Je kunt je sleutel niet meer verliezen.

Bij bepaalde soorten woningen zijn smart locks echt een must. Denk bijvoorbeeld aan woningen voor mindervaliden, die niet zo gemakkelijk een deur kunnen openen met een sleutel.

Er bestaan diverse soorten smart locks

  • Eerst zijn er de smart locks die je met een toetsenbord of keypad bedient. Hiervoor voer je een pincode in. Is de code juist, dan springt het slot open. Laat je dan geen vingerafdrukken achter, waardoor mogelijke inbrekers een code kunnen raden? Bij echt veilige keypads is het toetsenbord digitaal, de cijfers worden anders gerangschikt volgens het moment.
  • Smart locks die je met een app bedient bestaan eveneens. Deze smart locks sluit je aan op het wifinetwerk van je woning. Heb je een goeie smart lock gekocht en geïnstalleerd, dan laat je bijvoorbeeld van een afstand mensen binnen in je woning. Je kunt ook voor andere gebruikers een code genereren waarmee je hen vanaf je werk toelaat tot je woning.

Verbind je een smart lock met een smart home systeem, zoals bijvoorbeeld Amazon Alexa, Apple Homekit, of Google Home? Dan bedien je de verlichting met je eigen stem of krijg je een handige melding op je mobieltje als de kinderen thuiskomen.

Zijn smart locks wel veilig voor hackers?

Misschien stel je jezelf wel de vraag of die smart home systemen en smart locks wel veilig zijn. Er bestaan inderdaad voorbeelden van situaties waarin smart locks gehackt worden. Daan Verlaan noemt er enkele in zijn boek ‘Ik weet je wachtwoord’. De tip is hier vooral om een smart lock van een bekend merk te kopen en zorgvuldig met wachtwoorden en de beveiliging van je smartphone om te springen.

Delen