100%NL Magazine Supplementen
Delen

Supplementen als waardevolle aanvulling

Soms lijkt het verleidelijk: je voelt je wat futloos en hebt niet optimaal op je voeding gelet, dus neem je snel een paar supplementen in en voilà, je voelt je al beter. Maar is dat wel een verstandig idee? Niet altijd. Hoewel supplementen zeker nuttig kunnen zijn, is het niet verstandig om ze lukraak in te nemen. Overleg dit daarom altijd met een specialist, zoals bijvoorbeeld je huisarts. In deze blog bespreken we wanneer supplementen wel een waardevolle aanvulling zijn.

Plantensterolen tegen een te hoge cholesterol

Heb je van de huisarts te horen gekregen dat je cholesterol wel wat aan de hoge kant is? Dan kun je je focussen op het binnenkrijgen van voedingsmiddelen met plantensterolen. Plantensterolen vind je in noten, plantaardige oliën, zaden, granen, fruit en groente. Deze plantensterolen gaan de strijd aan met het cholesterol en kunnen er zo voor zorgen dat je bloedvaten in betere conditie blijven en ervoor zorgen dat hart- en vaatziekten worden voorkomen. Ben je geschrokken van het bericht van de dokter en wil je je gezondheid een boost geven? Dan kan het slim zijn om, in overleg met de behandelend arts, supplementen te gaan gebruiken. Dat doe je natuurlijk naast een gezond en gebalanceerd dieet.

Vitamines uit de zon?

Het klinkt gek, maar om goed voor je botten, spieren en je afweer te zorgen heb je minimaal 15 minuten zonlicht per dag nodig. Al moet je er, zeker in de zomer, wel om denken dat je je goed insmeert met zonnebrandcrème. De zon is heel goed voor je lijf, maar kan ook gevaren opleveren. Lukt het je niet om voldoende zonlicht te krijgen, bijvoorbeeld omdat het grauw en grijs is buiten of omdat je vanwege omstandigheden niet naar buiten kunt? Dan kán het een goed idee zijn om een supplement vitamine D te nemen. Ook kun je de inname van vitamine D verbeteren door het eten van vette vis als haring, zalm en makreel en in mindere mate vlees en eieren. Leef je veganistisch? Dan ligt een vitamine D-tekort altijd op de loer. Het is dan een goed idee om te overleggen met je huisarts over het innemen van supplementen om je lijf toch voldoende te voorzien van deze vitamine.

Delen