Tips om snel een huurwoning te vinden!
Delen

Tips om snel een huurwoning te vinden!

Ben je op zoek naar een huis of appartement om te huren? Dan krijg je in Nederland helaas vaak te maken met lange wachtlijsten, vooral in de grote steden. Er zijn namelijk te weinig woningen beschikbaar om te voldoen aan de enorme vraag. Wil je gauw een huurwoning scoren? Doe dan je voordeel met de onderstaande tips!

Schrijf je in bij diverse verhuurders

Je bent vast naarstig op zoek naar verhuur advertenties in Nijmegen. Ga dan om te beginnen na welke aanbieders van woningen er in die stad zijn. Denk aan woningbouwcorporaties en makelaardijen. Schrijf je tijdig in als woningzoekende bij diverse verhuurders, ook als je nog niet direct een woning nodig hebt. Zo bouw je inschrijfduur op. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe groter je kans op een huis! Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning. Zo’n woning is bedoeld voor huurders met een lager inkomen. Het is zelfs mogelijk om een korting op de huur te krijgen als je een erg laag inkomen hebt. Deze korting heet huurtoeslag. De huurwoningen in de private sector zijn vaak duurder en er is geen huurtoeslag mogelijk.

Bekijk regelmatig het aanbod

Bezoek minstens één keer per week de websites waarop woningcorporaties en makelaars hun huurwoningen aanbieden. Reageer op de woningen die je wat lijken en doe dat zo gauw mogelijk. Meestal kun je direct zien hoeveel kans je maakt en anders zie je het nadat de reactietermijn verstreken is. Let dus goed op dat je op tijd reageert, anders vis je sowieso achter het net. Vaak is het ook mogelijk om per e-mail een seintje te krijgen over woningen die binnenkort beschikbaar komen.

Schakel je netwerk in

Laat iedereen die je kent weten dat je op zoek bent naar een woning. Op die manier kom je wellicht via je netwerk op de hoogte van goede opties. Als je haast hebt en genoegen wilt nemen met een tijdelijke oplossing, kun je in het laagseizoen wellicht een vakantiewoning huren. Of wie weet ben je wel blij als je voor een poosje op een kamer of studio van een particuliere verhuurder terecht kunt. Niet iedere verhuurder zet overigens het aanbod op internet. Vooral kleinere aanbieders komen via via aan nieuwe huurders. Dus hou je ogen en oren open en vraag bij iedereen in je omgeving na of ze je willen helpen bij je zoektocht. Zo zijn er investeerders die een oude boerderij opdelen in prachtige appartementen voor de verhuur. Het zou toch fantastisch zijn als jij daar dan terecht kunt dankzij een tip van een collega of vriendin?

Ga na of je recht hebt op urgentie

In bepaalde gevallen heb je recht op urgentie bij het verkrijgen van een huurwoning. Met een urgentieverklaring heb je voorrang op andere gegadigden. Je moet uiteraard wel een goede reden hebben om zo’n verklaring te krijgen van een gemeente. Dit kan bijvoorbeeld een lichamelijke beperking zijn. Gaat de verhuurder je huidige woning slopen? Ook dat is een geldige aanleiding om met spoed een ander huis te bemachtigen.

Delen