100%NL Magazine Pieterpad
Delen

Tips voor het lopen van het beroemde Pieterpad

Hou je van wandelen en denk je erover om het Pieterpad te gaan lopen? Goed idee! Het is namelijk een echte ontdekkingstocht door Nederland, waarbij je op plekken komt die je anders nooit zou zien. Omdat een goed begin het halve werk is geven we je vast wat handige tips.

Wat is het Pieterpad ook alweer?

Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland die loopt van Pieterburen in Groningen, naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Het pad is 499 kilometer lang. Natuurlijk is het een ontzettend grote en leuke uitdaging om alle kilometers van het Pieterpad te lopen, maar het is ook heel goed mogelijk om een gedeelte van het pad uit te zoeken voor een eendaagse trip.

Voorpret

Voorpret is vaak nog leuker dan de trip zelf. Nou ja, bijna dan. Gelukkig is er genoeg voorpret te beleven als het gaat om het lopen van het Pieterpad. Er zijn speciale wandelgidsen die je door kunt bladeren en online kun je op zoek gaan naar blogs van mensen die het pad al gelopen hebben of je aansluiten bij Facebookgroepen.

Schaf de juiste spullen aan

Nederland is Nederland dus het is wel verstandig om een beetje voorbereid op pad te gaan. Het ene moment regent het, het andere moment schijnt de zon, dus kies voor laagjes en investeer in een goede jas. Ook je schoenen en sokken zijn belangrijk, zorg dat je je schoenen hebt ingelopen voordat je aan je tocht begint.

Bij zo’n lange afstandsroute is het natuurlijk ook leuk om te kunnen bijhouden hoeveel kilometers je er al op hebt zitten, en waar je je precies bevindt. Daarom is dit hét moment om een smartwatch aan te schaffen. Op de Garmin Vivoactive 4 bijvoorbeeld vind je onder meer een kompas, GPS en een hartslagmeter (optisch). Zo weet je dus altijd precies waar je bent en wanneer je eventueel even een pauze in moet lassen om weer op adem te komen.

Slaap je op campings onderweg? Investeer dan in een trekkerstentje. Deze neem je makkelijk mee en zelfs in het hoogseizoen is er op iedere camping wel een plekje te vinden voor zo’n klein tentje. Als je meldt dat je het Pieterpad loopt wordt je op de meeste plekken met open armen ontvangen.

Maak een lijstje met telefoonnummers

We zijn zo verbonden met onze telefoon tegenwoordig, dat we nog maar weinig nummers uit ons hoofd weten. Best onhandig, want wat als het zo hard regent dat je telefoon het niet meer doet? Of er gebeurt iets met je onderweg en iemand anders moet voor je bellen? Schrijf daarom de belangrijkste telefoonnummers die je niet uit je hoofd weet even op papier en stop ze in een mapje in je tas. In geval van nood kun je dan in ieder geval iemand laten bereiken. Vergeet ook het nummer van de camping waar je naartoe op weg bent er niet bij te zetten.

Geniet!

De laatste tip is de makkelijkste: geniet. Geniet met volle teugen, want het Pieterpad lopen is iets wat je niet vaak zult doen, het is een mooie route waarop veel te zien is. En loop je hem van Groningen tot Limburg, dan heb je een echte topprestatie op je naam staan, waar je nog heel lang van na kunt genieten.

Delen