Tips voor wanneer je een elektrische fiets gaat kopen
Delen

Tips voor wanneer je een elektrische fiets gaat kopen

Dat we als Nederlanders massaal op de fiets naar de supermarkt en ook ons werk gaan, is natuurlijk geen verrassing. Waar we ons tot jaren geleden vaak suf trapte, is dat met de komst van de elektrische fiets allang niet meer het geval. Waar we voorheen vooral ouderen op een e-bike zagen rondfietsen, is ook dit de laatste tijd enorm veranderd. Waar een groot deel van de mensen inmiddels over een e-bike beschikt, is er ook een hele groep die er nog geen één heeft. Omdat er een flink prijskaartje aan deze fietsen hangt, is het wel belangrijk dat je rustig de tijd neemt om er één uit te zoeken.

Dus wil jij een elektrische fiets kopen, dan is het handig te weten waar je allemaal op moet letten. Daarom delen wij de 3 belangrijkste tips met je in dit artikel.

Wat is je budget?

Alles valt en staat natuurlijk met het budget dat je te besteden hebt voor je nieuwe e-bike. Zo zijn er modellen op de markt die beginnen bij duizenden euro’s, maar er zijn ook modellen van enkele duizenden euro’s. Vooral wanneer we kijken naar bijvoorbeeld de speed pedelec, de e-bikes met een gele kentekenplaat, die snelheden tot 45 kilometer per uur weten te behalen, kunnen de kosten aardig oplopen. Bepaal dus vooraf wat je wilt en ook kunt uitgeven, zodat je op basis daarvan je wensen en eventuele eisen kunt aanpassen. Je kunt je wel voorstellen dat een e-bike met allerlei opties niet goedkoop is. De andere kant is wel dat je er een stuk langer plezier van het en het op lange termijn een betere keuze is.

Type motor

E-bikes kunnen we indelen in een aantal categorieën. Kijken we naar het type motor, dan kun je kiezen voor een motor die in het voorwiel zit, maar kun je ook kiezen voor een middenmotor of achterwiel. De kosten voor een fiets met middenmotor liggen vaak wat hoger, maar bieden daarentegen ook een stuk meer comfort. Het grote verschil tussen een middenmotor of een voorwielmotor, is dat je bij een motor in het midden van je fiets het idee hebt alsof je op een gewone ‘stadsfiets’ met ondersteuning rijdt en je bij een voorwielmotor als het ware naar voren wordt getrokken.

Actieradius

Nadat je het budget en type motor hebt bepaald, is het tijd voor de actieradius. Je wilt natuurlijk wel weten hoeveel kilometer je kunt afleggen met je nieuwe fiets. Belangrijk dus om je hier goed in te verdiepen en te kijken voor welk type accu je gaat. Houd er wel rekening mee dat een accu met meer capaciteit, logischerwijs ook duurder is, waardoor je andere functionaliteiten misschien wel moet schrappen.

Maak een uitvoerige proefrit

De kosten voor een e-bike kunnen flink in de papieren lopen. Het is daarom dus ook aan te raden om een uitvoerige proefrit te maken op je nieuwe fiets. Kies je voor een gerenommeerde partij, dan is dit geen enkel probleem. Kijken we bijvoorbeeld naar e-bike specialist Amslod, dan kun je hier een uitvoerige proefrit maken en wordt de fiets volledig naar wens voor je afgesteld. Op basis van deze proefrit kun je uiteindelijk een weloverwogen beslissing maken of dit het type fiets is wat je zoekt of dat je liever toch voor een ander model gaat.

Delen