Weetjes over Nederland
Delen

Weetjes over Nederland

Hoewel de meeste onder ons geboren zijn in Nederland, zijn er een heleboel feitjes die we waarschijnlijk nog niet kennen. Ons kikkerlandje staat bekend om zijn windmolens, tulpen en grachten, maar laten we het vandaag eens hebben over een aantal leuke feitjes.

Van het baanbrekende homohuwelijk tot de unieke bouwtechnieken van Amsterdam en de passie voor fietsen. En vind je ons land na het lezen van dit artikel ook zo uniek? Je kunt dan een Nederlandse vlag kopen en uit het raam hangen!

Holland of Nederland?

Veel mensen zeggen vaak “Holland” als ze eigenlijk “Nederland” bedoelen. Maar Holland is eigenlijk alleen de naam van twee provincies in Nederland, namelijk Noord-Holland en Zuid-Holland. Vroeger was Holland heel belangrijk voor de economie en daarom werd het vaak gezien als heel Nederland, maar dat is niet correct. Toch kun je maar 1 Nederlandse vlag kopen. Noord-Holland en Zuid-Holland hebben hun eigen vlag.

Eerste land met homohuwelijk

In 2001 gebeurde er iets heel bijzonders in Nederland. Het was namelijk het eerste land ter wereld waar het homohuwelijk werd toegestaan. Dit betekende dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen. Het was een hele belangrijke stap voor gelijkheid en acceptatie. Nederland liet zien dat het voorop wilde lopen in het respecteren van de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap. Dit besluit heeft andere landen geïnspireerd om hetzelfde te doen.

Amsterdam is gebouwd op palen

In Amsterdam hebben ze een bijzondere manier van bouwen. Dat komt doordat de grond daar voornamelijk bestaat uit klei en veen, wat zacht en drassig is. Om ervoor te zorgen dat de gebouwen stabiel blijven, hebben ze de hele stad op hoge palen van ongeveer 11 meter hoog gebouwd. Zo blijven de huizen stevig staan en kunnen de mensen veilig in de stad wonen. Dankzij dit slimme bouwsysteem kan Amsterdam al heel lang een prachtige stad blijven met zijn mooie grachten en oude gebouwen.

De grootste dropeters

Nederlanders zijn dol op drop en staan wereldwijd bekend als de grootste dropeters. Ze eten jaarlijks zo’n enorme hoeveelheid van wel 32 miljoen kilo aan drop. Het is een geliefde zoetigheid in Nederland met allerlei smaken, vormen en texturen. Drop is echt iets typisch Nederlands en veel mensen kunnen ervan genieten. Het laat zien hoe belangrijk en populair drop is in de Nederlandse cultuur en hoeveel mensen ervan houden.

Meer fietsen dan mensen

In Nederland zijn er meer fietsen dan mensen. Er zijn namelijk meer dan 18 miljoen fietsen in het land, terwijl de bevolking minder is dan dat. Dat betekent dat bijna iedereen in Nederland een fiets heeft, en sommige mensen hebben er zelfs meerdere. Fietsen zijn erg populair in Nederland en worden veel gebruikt als vervoermiddel. Het laat zien hoe belangrijk fietsen is in het dagelijks leven van de Nederlanders en hoeveel ze ervan genieten.

Veel baby’s worden thuis geboren

In Nederland wordt ongeveer 30% van alle baby’s thuis geboren. Dat betekent dat bijna een derde van alle baby’s ter wereld komt in het huis van hun ouders. In Nederland is er een goed systeem van verloskundigen die ervoor zorgen dat thuisbevallingen veilig kunnen verlopen. Veel ouders kiezen ervoor om hun kindje thuis te krijgen omdat ze zich daar comfortabeler voelen en een meer intieme sfeer willen creëren tijdens de geboorte. Het laat zien dat er verschillende opties zijn voor ouders en dat iedereen zijn eigen voorkeur kan hebben bij de geboorte van hun kind.

Delen