100%NL Magazine voor jezelf beginnen
Delen

Wel of niet voor jezelf beginnen?

Het is voor veel mensen in steeds meer beroepsgroepen een groot dilemma in de huidige arbeidsmarkt; wel of niet voor jezelf beginnen? Het worden van zelfstandige kan financieel een behoorlijk slimme keuze zijn, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Naast dat je je eigen beroep uitvoert zul je ook de eigen boekhouding en alle bijbehorende rompslomp moeten doen. Welke zaken goed zijn om te overwegen voordat je voor jezelf start? Lees snel verder.

De basis op orde

Wanneer je voor jezelf wilt beginnen is het goed om te realiseren dat bepaalde zaken die vanzelfsprekend zijn in loondienst wegvallen. Deze zul je zelf moeten regelen en dat vraagt om een investering. Zo is goed internet zeer belangrijk. Je huidige WiFi-netwerk thuis is wellicht ook niet meer voldoende, zeker niet wanneer je het internet deelt met andere huisgenoten die ook thuis werken of dingen doen zoals films streamen. Het is dan ook slim om direct een zakelijk glasvezel abonnement af te sluiten. Niet alleen omdat je dan zeker weet dat je internet van de beste kwaliteit hebt, ook omdat je deze kosten dan zakelijk mag opbrengen. Dit scheelt je toch weer bij de jaarlijkse belastingaangifte.

De werkplek

Dat er naast de ‘core business’ van jouw ondernemerschap nog veel andere zaken komen kijken moet je niet onderschatten. Dingen zoals het regelen van je eigen pensioen, ongevallenverzekering en dergelijke gaat de nodige tijd vragen. Daarom is het goed om een echt werkplek in te richten zodat je al deze zaken daar vandaan regelt. Maak een lijstje van zaken die je periodiek moet checken, en kijk ook op sites zoals die van de Kamer van Koophandel over wat je allemaal zelf moet regelen. Dit is een onderdeel wat je niet moet onderschatten. Omdat je als ZZP’er wel het risico gaat lopen dat werk altijd en overal is, is het aan te raden om dus voor een echt werkplek in huis te gaan. Door dit allemaal te clusteren kun je aan het einde van de dag je werk ook weer achter je laten.

Onzekerheid

Hierboven al even aangestipt, maar naast dat het regelen van een aantal zaken de nodige tijd vraagt, brengt het zijn van ZZP’er ook een stuk onzekerheid met zich mee. Je kan niet meer op de vangnetten rekenen die je wel altijd hebt wanneer je in loondienst bent. Ben je ziek? Dan is het niet vanzelfsprekend dat je loon doorloopt. Hetzelfde geldt voor pensioenopbouw en soms voor zwangerschapsverlof. Deze risico’s kun je wel verkleinen wanneer je zelf verzekeringen afsluit, maar deze zijn vaak wel vrij kostbaar. Dus maak een eigen inschatting van de risico’s en kijk of jouw situatie er op dit moment zich voor leent om voor jezelf te beginnen.

Kortom, voor jezelf beginnen als ZZP’er of anderszins ondernemer is een stap die je veel gaat opleveren. Zowel op het vlak van persoonlijke groei, financieel gezien maar ook qua vrijheid. Toch zijn er ook risico’s en andere zaken waarvan het goed is ze vooraf te kennen. Alleen wanneer jij het complete plaatje hebt, kun je voor jezelf de juiste keuze maken!

Delen