100%NL Magazine A-Z Barbecue
Zie ook:
Delen

Dít zijn 8 buitengewone gezondheidsvoordelen van mosselen!

Het is er eindelijk de tijd weer voor: mosselen. De mosselpannetjes worden weer onbeperkt besteld en gegeten, maar wist jij dat er ook veel gezondheidsvoordelen aan mosselen zitten? Wij praten je even bij!

Mosselen

Sommige mensen zijn helemaal in de wolken, waneer zij een mosselpannetje voorbij zien komen. Diezelfde mensen zijn dan ook hartstikke blij als het de tijd van het jaar is dat mosselen op hun best zijn. Nú dus!

De mosselen, ook wel het zwarte goud genoemd, worden vaak gegeten met lekkere broodjes en verschillende sauzen. Maar wist je dat er ook veel gezondheidsvoordelen aan deze weekdieren zitten? Wij sommen ze even voor je op.

1. Mosselen zitten boordevol jodium

Alles wat uit de zoute zee komt, is rijk aan jodium, maar mosselen bevatten veel meer dan veel vissoorten uit de zee. Voor mensen die weinig brood eten en amper zuivel drinken, zijn mosselen perfect (zij riskeren een jodiumtekort).

2. Mosselen bevatten meer ijzer dan rundvlees

Met zo’n honderd gram mosselen krijg je al meer ijzer binnen dan met een stukje rundvlees. Alle mensen hebben ijzer nodig, maar vrouwen die in hun vruchtbare periode zitten, kinderen, vegetariërs en veganisten moeten hun ijzer goed in de gaten houden.

3. Mosselen bevatten meer magnesium dan vlees en vis

Het magnesiumgehalte in mosselen is heel hoog. Een stuk hoger dan bij vlees en vis. Het is belangrijk dat je genoeg magnesium binnenkrijgt voor de opbouw van je botten. Als je bijvoorbeeld gestrest bent, is het goed om extra magnesium binnen te krijgen, omdat je spieren (en dus ook je hartspier) hiervan ontspant.

4. Mosselen hebben net zo veel foliumzuur als (veel) groentes

Foliumzuur zit in veel groentes en fruit, maar heel veel Nederlanders hebben hier een tekort aan. Mosselen bevatten gelukkig veel van deze belangrijke vitamine. Foliumzuur is heel belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook speelt het een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en bij de foetusgroei.

5. Mosselen hebben meer vitamine A dan vette vis

Heb jij last van een droge en schilferige huid, of dof haar en weet jij niet wat je hier aan kunt doen? Ook dan kunnen mosselen jou een handje helpen, want het kan zomaar zo zijn dat je meer vitamine A nodig hebt. In vette vis zit veel vitamine A, maar in mosselen nog véél meer. Vitamine A zorgt voor een goede weerstand en als je hiervan te weinig binnenkrijgt, zal dus ook je weerstand verminderen. Verder is deze vitamine belangrijk voor goede ogen en gezond tandvlees. Iets waar iedereen veel waarde aan hecht.

6. Mosselen hebben de meeste vitamine B12

Last van vermoeidheid? Misschien heb je, net als 5 tot 10% van de Nederlanders, een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine zit alleen in dierlijke producten zoals melk, vlees, vis en eieren. Van alle dierlijke producten bevatten mosselen de meeste vitamine B12.

7. Mosselen bevatten meer calcium dan vlees

Calcium is voor veel processen in je lichaam belangrijk. Het zorgt voor sterke botten, een goed functionerend spier- en zenuwstelsel en het speelt een rol in je hormoonstofwisseling. In mosselen zit heel veel calcium. Zelfs meer dan in vlees en vissoorten als zalm en haring.

8. Mosselen zijn rijk aan selenium

De kleine weekdieren bevatten óók nog meer selenium dan vlees en vis. Dit heeft dezelfde werking als een antioxidant en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Het is verder belangrijk voor een goede weerstand en gezond haar.

Zeeuwse Mosselen Seizoensbox Menu

Heb jij trek in zo’n heerlijk mosselpannetje, of wil jij die graag met wat vrienden eten, maar vind jij dit altijd een gedoe met maken en bestellen? Dan komt de A-Z Seizoensbox op het juiste moment, want zij bieden de service om een volledige, kant en klare Zeeuwse Mosselen Seizoensbox bij jou aan de deur te brengen.

Onafhankelijk van de groepsgrootte wordt de box gratis bezorgd in Nederland, België en Duitsland. Kun je niet genoeg vrienden vinden die van mosselen houden, maar wil je dit juist samen met je partner opeten? Dat kan ook, want A-Z Seizoensboxen bezorgt al vanaf 2 personen voor 24,95 p.p. Bestel jij voor 13:00 je seizoensbox? Dan wordt de bestelling de volgende dag vers bij jou in huis gebracht. Hoe geweldig is dat!

Wat zit er in de box?

 • Zeeuwse Mosselen van Prins & Dingemanse
 • Passievrucht Tartelette
 • Franck Massard Más Amor Verdejo 2021
 • Rustieke Streekfrites
 • Aioli saus
 • Baguettes Rustique
 • Dragon
 • Kervel
 • Knoflook Bol
 • Peterselie
 • Roombakboter
 • Zeezout

Kijk voor meer informatie over de mosselbox op de website van A-Z Seizoensboxen.

Bron: Margriet en Beeld: In samenwerking met A-Z Seizoensboxen

Delen