Dít zijn de 6 belangrijkste tips tegen voedselverspilling
Delen

Dít zijn de 6 belangrijkste tips tegen voedselverspilling

Een vierde van het voedsel wordt jaarlijks in Nederland verspild. Wil jij tips hoe je dit het beste kan verhelpen? Dat lees je hier.

VERSPILLINGSVRIJE WEEK 2023

Van 11 tot en met 17 september organiseert Stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “de Verspillingsvrije Week”. Het doel is motiveren en stimuleren om Nederlanders een week lang geen eten weg te laten gooien, maar verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. De stichting geeft handvatten om dit ook na deze week vast te kunnen houden. Deze tips lees je hieronder.

Tip 1: Check je voorraad

Voor je boodschappen gaat doen, check in je koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? Wat moet snel op? Gebruik producten die snel op moeten als uitgangspunt van je nieuwe maaltijd

Tip 2: Maak een boodschappenlijstje

Het scheelt je tijd, geld, stress en voedselverspilling. Genoeg redenen om een boodschappenlijstje te gebruiken! Je koopt minder dingen die je niet nodig hebt, gaat makkelijker door de winkel heen. En door vooruit te plannen hoef je minder vaak boodschappen te doen.

Tip 3: Invriezen

Je kunt verrassend veel invriezen! Zo blijft het weken of zelfs maanden goed. De vriezer stopt of remt de groei van schadelijke bacteriën.

Tip 4: Kook op maat

Een boodschappenpakket met verse en gevarieerde producten inclusief recepten is helemaal van deze tijd. En doordat het is afgestemd op jouw huishouden, blijf je minder met restjes zitten. Er zijn steeds meer aanbieders van dit soort maaltijdboxen.

Tip 5: Weet waar je het eten het beste bewaart

Als je restjes goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Bewaar het in afgesloten bakje of trommel om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.

Tip 6: Wees creatief met restjes

Wist je dat je met restjes nog de heerlijkste soepen kunt maken? Jennifer Nannings maakte samen met tv-kok Ramon Beuk het kookboek ‘Soep Goed’, vol met de heerlijkste soeprecepten om voedselverspilling tegen te gaan. Naast soeprecepten vind je in dit kookboek ook praktische keukentips. Hoe je efficiënt je vriezer indeelt en welke keukenapparaten een must zijn bij het maken van een soepje.

Een goed hulpmiddel is het duurzame kookboek SOEP GOED. Voorkom voedselverspilling, gooi niets weg, maak soep.

Nieuwsgierig geworden naar het kookboek Soep Goed? Bestel hem hier online.

Bron: Samen tegen voedselverspilling, Soep Goed. Beeld: ISTOCK

Delen