100pmagazine_eifeitjes
Delen

Een ei hoort erbij! Handige ei-feitjes op een rij!

Een gekookt eitje, een gebakken ei, eggs benedict, een omelet...Niets is zo veelzijdig als het ei. We kunnen er geen genoeg van krijgen! Wij zetten de leukste ei-feitjes voor je op een rij!

Het ei is een onmisbaar ingrediënt in de keuken en natuurlijk hartstikke lekker! Wij zetten een aantal handige ei-feitjes voor je op een rij!

Hoe lang duurt het voordat een kip een ei legt?

Legt jouw kip elke dag een eitje? Dat is een prima gemiddelde voor jouw geliefde kipje. Het duurt namelijk 24 tot 26 uur voordat een ei klaar is om gelegd te worden door een kip.

Bruine én witte eieren

Hoe komt het dat er verschillende kleuren eieren voorkomen? Heel simpel: dit wordt bepaald door het ras van de kip. Een bruine kip met rode oorlellen legt bruine eitjes. En een witte kip met witte oorlellen legt witte eieren. 

Gele eidooier

Het ziet er altijd smakelijk uit: een gele eidooier. Wist je dat de dooier van een ei geler zal zijn als de kip voedsel zoals maïs heeft gegeten?

Houdbaarheid checken

Je kent het wel, je hebt honger en trekt je koelkast open. Een lekker gebakken eitje gaat er wel in! Wanneer heb je ze ook alweer gekocht en zijn ze nog wel vers? Natuurlijk kun je het doosje even checken op de houdbaarheidsdatum. Maar er bestaat ook een handig foefje om de houdbaarheid zelf te testen! Neem een kom met water en leg het eitje in de kom met water. Wacht dan even. Blijft je eitje drijven? Dan is deze zeker niet goed meer en kan hij regelrecht in de kliko. Als je eitje zinkt en op z’n zij rolt, is hij nog lekker vers! Het eitje kan na het zinken ook rechtop blijven staan, maar dat is een teken dat het eitje nog net aan vers is. Niet te lang meer wachten, maar vandaag nog opeten dus.

Good to know: Hoe ouder het ei wordt, des te meer van het vloeibare gedeelte van het eitje zal verdampen. Deze ruimte vult zich op met lucht. Een oud eitje bevat dus meer lucht en blijft gemakkelijker drijven.

Perfect in het midden

Maar hoe blijft die dooier nou precies in het midden zitten tijdens het koken? Daar is een handige trucje voor! Wanneer je start met het koken van je eitje roer je met een lepel rond in het water. Hierdoor verdwijnt het luchtzakje dat zich onder in de eierschaal bevindt. Hierdoor komt het gekookte eigeel in het midden terecht. Et voilà! Een perfect gekookt eitje!

Eitje pellen

Hoe pel je nou op een simpele én makkelijke manier jouw vers gekookte eitje? Komt ie: prik een gaatje. Hierdoor kun je je eitje een stuk gemakkelijker pellen én zo voorkom je dat de eierschaal kapot gaat tijdens het koken. Dit doe je doormiddel van het doorprikken van de eischaal, voordat je begint met het koken van je ei.

BOE!
Je hebt het vast wel eens gehoord dat je je eitjes moet laten ‘schrikken’ in koud water. Maar heeft dit eigenlijk wel zoveel nut?

De belangrijkste reden waarom je je eitjes laat ‘schrikken’ met koud water is om het kookproces te stoppen. Na het koken is de eischaal namelijk zo heet dat hij nog steeds doorkookt. Door het ei in koud water te dompelen, voorkom je dat het eitje blijft ‘doorkoken’.

Toch heeft het laten ‘schrikken’ van je eieren niet zoveel invloed op de pelbaarheid als je zou denken. Koud water zou ervoor zorgen dat het eiwit van het ei afkoelt en krimpt. Daardoor zou het ei makkelijker te pellen zijn. Echter, de versheid van het ei blijkt de voornaamste reden voor het gemakkelijk loslaten van de schel. Des te verser het ei, des te moeilijker te pellen.

Een perfect gekookt eitje

Ben jij ook zo gek op een heerlijk gekookt eitje? Met deze eierkoker van Krups kook jij het perfecte eitje! Deze handige eierkoker geeft namelijk vanzelf een signaal wanneer ze gaar zijn. Er passen 7 eitjes in. Bovendien krijg je er een handige maatbeker bij geleverd, zodat je de hoeveelheid water kunt afstemmen op het aantal eitjes.

Bron: Laura'sbakery.nl, Ad.nl, Quest, 24 Kitchen, Keuringsdienst van waarde, Plezier in de keuken, Huffington Post en Libelle-lekker.be

Delen