100%NL Magazine Visbureau

Vis eten; Dit is waarom kinderen al op jonge leeftijd vis zouden moeten eten

Dat een visje op z’n tijd goed is voor een mens, is ondertussen wel duidelijk. Toch eten kinderen tegenwoordig veel te weinig vis. Waarom is het belangrijk dat kinderen al van jongs af aan kennismaken met het eten van vis?

Kinderen en vis

Het Voedingscentrum adviseert kinderen van 1 tot 3 jaar om tenminste 1 keer per week 50 gram vis te eten. Kinderen van 4 tot 8 jaar hebben wekelijks 50-60 gram nodig en vanaf de leeftijd van 9 jaar is 100 gram vis per week het advies. Slim om een vaste visdag in te stellen! ‘Vroeger’ werd vrijdag bijvoorbeeld vaak als ‘vrijdag visdag’ gezien. In veel gezinnen werd dan standaard groenten, aardappelen en vis gegeten. Het klinkt misschien als iets standaards, maar het is wel een goede en leuke manier om sowieso iedere vrijdag je gezonde vetten binnen te krijgen. Omdat in veel gezinnen deze gewoonte is verdwenen, groeien jongeren ook veel minder op met het feit dat vis super gezond is voor je. Iets waar een nieuwe oplossing voor moet komen.

Waarom is vis voor kinderen zo belangrijk?

Vis een rijke bron aan eiwitten. Eiwit speelt een rol in de groei, het onderhoud en de reparatie van het lichaam. Vooral voor kinderen zijn eiwitten nodig voor de normale groei en ontwikkeling van hun botten. Vette vissoorten zijn een goede bron van Omega 3, deze bevatten deze speciale vetzuren. Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en zijn belangrijk voor de normale groei en ontwikkelig voor kinderen. Andere belangrijke voedingsstoffen die te vinden zijn in vis: seleen, jodium en vitamine D. Jodium is belangrijk voor de groei van kinderen. Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen en ondersteunt het functioneren van het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D komt steeds vaker voor en daarom is het goed om je kinderen vis te leren eten.

100%NL Magazine Visbureau

 

Visles

Het Nederlands Visbureau richt zich het komend schooljaar op jongeren om ervoor te zorgen dat zij op de hoogte worden gebracht van hoe gezond een visje voor je is. Zij verzorgen lessen over het onderwerp ‘vis’, waar meer bij komt kijken dan alleen uitleg over het gezonde eten. Het Visbureau plant dit hele schooljaar les aan de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Nederland. Dit kan overigens op verschillende manieren. Zo kunnen jongeren de les thuis volgen, maar ook de docenten kunnen het thema in de klas bespreekbaar maken. Als extra mogelijkheid kan er een visexpert uitgenodigd worden in de klas. Deze ‘visboer’ geeft dan een korte les, vertelt zijn verhaal en feitjes, neemt wat vissen mee naar school en laat de kinderen een visje proeven. Misschien is dat wel de beste en leukste manier om kinderen er kennis mee te laten maken.

Doel

Één van de doelen is om de leerlingen uit te leggen hoe gezond vis is natuurlijk, maar het is ook de bedoeling dat zij meer leren over verschillende vissoorten, duurzame visserij, beroepen in de vissector, hoe de visketen in elkaar zit en hoe eenvoudig je vis kan bereiden. Zo kunnen zij zichzelf ontwikkelen tot visexperts en eventueel wel visliefhebbers. Iets wat altijd mooi meegenomen is natuurlijk.

Lesprogramma

De lesstof is variërend, het lesprogramma start met ‘Vissen in de Noordzee’. Dit is een video van ongeveer 10 minuten en hierin wordt gesproken over de vissector. Vervolgens kunnen kinderen aan de slag met een opdrachtenboekje met daarin verschillende vragen. In dit boekje worden zij weer doorverwezen naar de extra online informatie, waarvan zij gebruik kunnen maken tijdens het maken van alle opdrachten. Het persoonlijke verhaal van een ‘visboer’ uit de regio is vervolgens natuurlijk het allerleukst.

Wil jij meer informatie over het Nederlands Visbureau en de lessen die zij verzorgen? Bezoek dan hun website.

Bron en Beeld: In samenwerking met Nederlands Visbureau