ZIEN: Jimmy Nelson brengt bijzondere en unieke serie postzegels uit

ZIEN: Jimmy Nelson brengt bijzondere en unieke serie postzegels uit

Jimmy Nelson heeft mensen uit Nederland met verschillende soorten streek- en klederdracht gefotografeerd en hier heeft hij een bijzondere serie postzegels van gemaakt. Het resultaat was woensdag 25 januari in het Volendams museum te bewonderen.

Jimmy Nelson

Jimmy Nelson is een Britse fotograaf, woonachtig in Nederland. Hij reist samen met zijn camera de hele wereld over, om nieuwe stammen, nieuwe culturen en nieuwe ervaringen te ontdekken. Tijdens de coronapandemie kon niemand reizen en besloot hij op de fiets door Nederland op ontdekking te gaan. Hij kwam langs vissersdorpen en fietste door polderlandschappen. Hier ontdekte hij traditionele Nederlandse klederdracht. Hij besloot hier iets mee te gaan doen.

Ode aan Nederland

Afgelopen woensdag kwamen mensen vanuit heel Nederland naar het Volendams museum, want Jimmy Nelson reikte hier, in samenwerking met PostNL, een bijzondere serie postzegels uit. Deze vallen onder de naam ‘Jimmy Nelson – Ode aan Nederland’. Normaal gesproken zie je op postzegels het portret van de Koninklijke familie, maar nu staan mensen vanuit heel Nederland in streek- en klederdracht op deze postzegels. De portretten zijn ontworpen door Larissa Rosvaenge en gefotografeerd door Jimmy Nelson. De mensen op de foto’s verschillen enorm. Qua looks en afkomst, maar ook in leeftijd. Al deze mensen kwamen afgelopen week naar het Volendams museum om het resultaat te zien. Zij droegen hierbij dan ook allemaal hun klederdracht. Het Volendamse kinderkoor zong wat nummers en Jimmy Nelson sprak vol trots over zijn serie postzegels. Na afloop werd de grote groep mensen nog voor het museum gefotografeerd.

Jenny Smit

Wie ook gefotografeerd is, is Jenny Smit. Op Instagram plaatst zij een foto, waarop zij vol trots pronkt met de foto’s. ‘Een project wat voor ons drie jaar geleden begon. Jimmy was altijd een idool voor mij als hobby fotograaf en fotoliefhebber. Dus toen ik werd gevraagd om samen met mijn kinderen geportretteerd te worden zei ik gelijk volmondig JA! En in onze mooie klederdracht. Inmiddels is er een boek, een expositie en vanaf vandaag dus ook postzegels! Mijn moeder zei vandaag gekscherend; dat hadden we nog niet in de familie. Op zulke dagen ben ik extra trots op ons dorp. En heel dankbaar dat ik mijn steentje mag bijdragen aan dit bijzondere project’, schrijft zij eronder. Wat geweldig om te zien en wat zijn de portretten mooi geworden.

Dit alles is een hele bijzondere opdracht geweest voor Jimmy. Hij leek dan ook wat emotioneel te worden tijdens zijn korte toespraak. Mooi om zijn liefde voor het vak te zien.

De postzegels zijn te koop op de website van Jimmy Nelson of op de website van PostNL.

Bron en Beeld: Instagram Jenny Smit.