Marieke vertrok voor de liefde naar Dominica, maar verbrak na 3 weken de relatie: ‘Ik was niet de enige voor hem’
Zie ook:
Delen

Marieke vertrok voor de liefde naar Dominica, maar verbrak na 3 weken de relatie: ‘Ik was niet de enige voor hem’

Marieke ruilde 7 jaar geleden haar leven in Nederland in voor een leven in Dominica, een klein eilandje gelegen in het Caribisch gebied, om haar langeafstandsrelatie van zo’n zes jaar een betere kans te geven. Ze verkocht haar huis, zei haar baan op, en kocht een ticket naar Dominica. Toen ze eenmaal arriveerde, realiseerde ze zich dat haar vriend anders was dan hij zich had voorgedaan.

Overspel

Na ruim zes jaar een langeafstandsrelatie te hebben gehad, besloot Marieke om haar relatie te versterken en voor de liefde naar Dominica te verhuizen. Eenmaal aangekomen op het eiland kwam ze er echter achter dat haar vriend niet eerlijk tegen haar was geweest. Marieke was namelijk niet de enige vrouw in het leven van haar (nu) ex. Wat in Dominica namelijk (helaas) heel normaal is, is dat je als man meerdere relaties tegelijkertijd kan hebben. Als Nederlandse vrouw ging dit bij Marieke echter niet door de beugel, en dus verbrak ze na 3 weken na de verhuizing de relatie. Maar wat nu? Marieke had in Nederland namelijk alles al verkocht, dus was terugkeren nog wel een optie?

Toch nog terug?

‘Ik had alles opgegeven in Nederland, ik ken hier niemand, wat nu?’, dacht Marieke. Ze vertelt verder: ‘Ik sprak op een gegeven moment een vriendin en die zei tegen mij: “Marieke je kan altijd nog terugkeren, maar ik zou het als ik jou was gewoon proberen. Kijk maar hoe ver je komt. Er zal altijd iets op je pad komen.” Toen heb ik besloten om toch te blijven. Door middel van heel veel stappen buiten mijn comfortzone te zetten, heb ik nu 7 jaar later toch een mooi leven opgebouwd.’

Een krakkemikkig verblijf

Marieke verbleef tijdens haar eerste maand op Dominica in een verblijf uit de hel. Marieke: ‘Ik had een huisje gehuurd via Airbnb, maar dat was echt het slechtste huis waar ik ooit heb gezeten. Er zat allerlei ongedierte; er liepen ratten, er zaten kikkers in de gootsteen, er zaten termieten in het hout.’ Eén ding was dus zeker: Marieke zou niet langer in dat appartement blijven, en daarom besloot ze iets te doen wat niet veel andere mensen zouden hebben gedaan in haar situatie. ‘Ik heb mijn ex gebeld. Uiteindelijk regelde hij dat ik bij zijn nicht in het appartement kon verblijven.’

Problemen in Nederland

Het is inmiddels 2017 en Marieke krijgt een verontrustend telefoontje vanuit Nederland. Haar broer belt om te vertellen dat hun vader in slechte toestand verkeerd. ‘Toen ben ik meteen naar Nederland gegaan. Helaas was mijn vader kort na mijn aankomst overleden.’ In juni van 2017 vertrok Marieke weer naar Dominica, maar nog geen 2 maanden later kwam het tweede verontrustende telefoontje. ‘In augustus belde mijn broer weer, maar deze keer om te zeggen dat mijn moeder een herseninfarct had gehad. Nog dezelfde dag belde mijn schoonzus om te vertellen dat mijn moeder overleden was. Ik was al bezig met het boeken van een ticket, maar we zaten midden in het orkaanseizoen, dus ik kon niet van het eiland af. Uiteindelijk is het me gelukt om 24 uur voor de crematie in Nederland aanwezig te zijn.’ Nadat Marieke de tijd had genomen om alles op zich in te laten werken, werd Dominica getroffen door orkaan Maria, die het hele eiland verwoestte. Marieke kon daardoor niet terug en bleef noodgedwongen een extra vier maanden in Nederland.

Van hot naar her

Rond december lukte het Marieke toch om op een vlucht richting Dominica te stappen. Op dat moment kon de heropbouw van haar leven in Dominica beginnen. Ze had inmiddels een nieuw appartement gevonden, maar lang kon ze er niet van genieten. In maart zou namelijk de volgende ronde slecht weer toeslaan. Na het trotseren van dit weer moest Marieke verkassen naar een nieuw appartement. ‘Ik zat wederom in een piepklein appartement waar overal kakkerlakken rond liepen, maar er was op dat moment niets anders. In die tijd werkte ik bij een bedrijf dat bruggen herbouwde na de orkaan. Mijn baas kwam op een gegeven moment langs en die zei: “Marieke, mensen die voor mij werken die kunnen niet zo wonen”. Hij heeft toen voor een ander onderkomen gezorgd.’ Daar heeft Marieke 3,5 jaar gewoond, tot ze het pand vond waar ze nu woont en haar non-profit organisatie runt.

Kinderen met een rugzakje

Eén zeer belangrijk ding is in dit artikel nog niet aan het licht gekomen, want waar houdt Marieke zich nu mee bezig op Dominica? In de nasleep van orkaan Maria merkte Marieke dat de kinderen niet de psychosociale hulp kregen die ze nodig hadden. Met die gedachte is Marieke een non-profit organisatie begonnen. ‘Tien weken lang komen er groepjes van tien kinderen om één middag in de week op een creatieve wijze om te gaan met hun traumatische ervaringen, want die hebben de kinderen genoeg.’, vertelt Marieke. ‘Op Dominica vindt veel misbruik plaats. Fysiek misbruik, seksueel misbruik, mentale misbruik, noem het maar op. Ik had een meisje van 8 jaar oud die tijdens een oefening “I am bad” opschreef”. Dat is zo triest om te zien.’

Positieve vooruitgang

Door de workshops van Marieke gaan de kinderen mentaal hard vooruit. ‘Hun situatie verandert niet, maar elk kind leert hier om beter met die negatie situatie om te gaan. Dat positieve coping mechanisme kunnen ze hun hele leven blijven gebruiken.’

Niet alleen de kinderen gaan op een positieve manier vooruit, ook Marieke is goed op weg. In maart van 2023 publiceerde ze haar eerste kinderboek. Deze is zeer goed ontvangen bij de kinderen van de stichting en dus is Marieke inmiddels bezig met het schijven van een nieuw kinderboek! Ook is ze bezig met het schrijven van een boek dat haar levensverhaal vertelt. Marieke heeft in haar tijd op Dominica namelijk genoeg avonturen meegemaakt om haar boek over te kunnen schrijven.

Wil je meer weten over het Breadfruit House Dominica Foundation, de stichting, van Marieke? Neem dan gauw een kijkje op haar site.

Delen