100%NL Magazine Blanca Cheat Retreat
Delen

Blanca’s organiseert ‘cheat retreats’ in Italië: ‘Ik krijg ook BN’ers over de vloer.’

Blanca werd verliefd op Italië, nam haar werk met zich mee en startte een 'cheat retreat'. Wij spraken relatietherapeut Blanca over haar avontuur en bijzondere beroep.

Als relatietherapeut begeleidde Blanca de afgelopen jaren al honderden stellen bij de verwerking van ontrouw. Eerst in haar praktijk aan de Amsterdamse grachten, nu voornamelijk aan het wereldberoemde Comomeer. 

Kun je iets vertellen over je beroep en hoe je bent begonnen?

“Jazeker, ik ben eeuwen geleden al afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Toen werkte ik altijd op de Keizersgracht als relatietherapeut en begeleidde ik mensen met relationele en seksuele problemen. Na een tijdje zijn we op vakantie gegaan naar Italië en zijn we hier blijven hangen. Toen ik hier terechtkwam miste ik eigenlijk helemaal niks uit Nederland, behalve mijn werk. Ik vind mijn werk echt het meest geweldige wat er bestaat. Dus toen dacht ik gelijk; ik kan ook gewoon in Italië blijven hangen na de vakantie en dan boeken we een weekje bij of maandje bij’. En toen dacht ik: Ik kan ook gewoon zeggen dat ik nu in Italië woon, misschien vinden m’n cliënten het wel leuk om hierheen te komen. Dat werkte gewoon en ze vonden het ook een erg leuk idee. Of we nou in Amsterdam afspreken of in Italië…”

“Er was toen dus een hele grote groep cliënten die allemaal langs kwamen en na een tijdje ging ik een beetje kijken wie er nou allemaal waren en wat voor problemen zij allemaal hadden. Ik kwam er toen achter dat 9 van de 10 stellen die ik begeleidde, problemen hadden met ontrouw in hun relatie. Toen dacht ik: nou dan moet ik eigenlijk iets doen wat specifiek op die groep gericht is. Eigenlijk ben ik toen al begonnen met de cheat retreat, om specifiek mensen te helpen die geconfronteerd zijn met vreemdgaan in de relatie.”

Je vertelde dat je bekende en onbekende cliënten had. Zijn dit dan echt bekende mensen, of bekenden van jou?

“Nee, dat waren echt bekende Nederlanders. Dat is het voordeel als je midden in Amsterdam zit, ik kreeg altijd het meest geniale volk over de vloer. En wat mij opviel toen ik van Amsterdam naar Italië ging, is dat juist heel veel Nederlanders het juist lekker vinden om even ertussenuit te gaan, uit Nederland vandaan. Je kunt hier helemaal anoniem door de bergen lopen of een wijntje drinken, dus dat is natuurlijk helemaal geweldig. Het proces van hen is wel gewoon hetzelfde als bij andere mensen. Al is het meer dat de bekende mensen altijd wat meer moeilijkheden hebben omdat ze natuurlijk altijd in de spotlight staan, dus dat maakt het lastiger voor henzelf. Maar de processen qua relatie en hoe we de problemen aanpakken is natuurlijk wel hetzelfde.”

Wat zijn misvattingen die mensen hebben over relatietherapie, en hoe hoop jij die te doorbreken?

“Ik denk dat de grootste misvatting is dat het heel suf en saai is, terwijl het eigenlijk gewoon een cadeautje is voor jezelf. Ik vind zelf dat dit het mooiste geschenk is wat je aan jezelf kunt geven om te blijven werken aan jezelf, je relatie en je seksualiteit. Je hoeft ook niet gek te zijn om in therapie te gaan, het is juist een luxe. En soms is zelfs één gesprek al voldoende om bepaalde dingen weer even helder te krijgen en opgelost.

Wat motiveert je het meest in je werk als relatietherapeut, en wat hoop je dat mensen meenemen na een sessie met jou?

“Ik ben een onwijze levensgenieter en ik hou ontzettend veel van mensen en van liefde, dus het fijnste vind ik om mensen weer het genot mee te geven. Het plezier in het leven. Dat je eigenlijk je eigen sprookje kan creëren als je daartoe in staat bent. Veel mensen zijn ook bang voor geluk, als het goed gaat zijn we bang dat het daarna weer minder gaat. Dus eigenlijk rijden we altijd met de handrem erop. Stel je voor dat je pijn krijgt, teleurgesteld raakt of dat het misgaat, en ik probeer eigenlijk mensen heel erg uit te nodigen om die remmen los te laten. Mensen zijn feitelijk zo flexibel van geest, we kunnen zoveel ‘handelen’, dat het zonde is om niet voluit te gaan of de sprong in het diepe te nemen.”

Heb jij zelf eigenlijk nog bepaalde toekomstplannen?

“Als ik ergens blij van word is het schrijven. Ik vind het heerlijk om op de vierkante meter theorieën te bedenken over alles waar mijn cliënten mee stoeien. En als ik dat helder op papier kan zetten, met oplossingen erbij, dan word ik daar zielsgelukkig van. Momenteel ben ik dan ook met mijn derde boek bezig: “zelfbevrediging”. Dat gaat niet over het bevredigen van je seksuele behoeftes, maar over je emotionele noden. Ik stuurde er onlangs een persberichtje uit en ik kreeg zoveel reacties. Iedereen vroeg of ze al iets konden inlezen en ik zei alleen maar: “Jongens ik ben net begonnen!” Het is echt een onwijze klus, dus daarvoor moet ik echt nog wel even knallen.”

Zijn er nog bepaalde ervaringen die je hebt waarmee je de mensen kunt helpen?

“Wat ik dus heel erg zie is eigenlijk altijd precies hetzelfde: dingen zijn vaak goed bedoeld, maar het pakt -per ongeluk- gewoon verkeerd uit. Bijvoorbeeld elkaar met rust laten of de ander niet tot last willen zijn. Dan doe je eigenlijk alleen maar een stap achteruit in plaats van naar elkaar toe. Als je dit heel lang doet ga je ook een soort ruimte creëren tussen jou en je partner. Het is met alle liefde van de wereld goed bedoeld, maar daarmee creëer je vaak ook heel veel problemen. In die tussenruimte zit dan vaak ook de plek voor die charmante derde. Ik probeer ook echt duidelijk te maken dat je echt met de billen bloot moet gaan en echt zo dicht mogelijk naar elkaar moet proberen te groeien. Zijn wie je bent in een relatie is tenslotte ook hetgeen wat zo mooi is in het leven.”

Als de cliënten bij jou aankomen, zijn zij zich dan al bewust van het probleem of is het vaak echt een eyeopener?

“De cliënten komen in principe al helemaal naar Italië hiervoor, dus dan hebben ze al wel de intentie om er iets aan te doen. Als je tegen mensen die je op straat tegenkomt zou zeggen dat je ze zou willen helpen, is daar vaak helemaal geen ruimte voor. Die staan daar niet voor open. De mensen die hier komen willen samen veranderen, willen leren en dat geeft mij de kans om hen dingen terug te geven waar ze ook voor open staan. Wel zitten de problemen vaak in de dode hoek van mensen. Het zijn dingen die zij niet zien, maar die voor mij heel duidelijk zichtbaar zijn. Als ze al wisten wat het probleem in hun relatie was, dan hadden ze het waarschijnlijk allang al wel anders gedaan.”

Heb je ook wel eens heftige reacties meegemaakt van cliënten die geconfronteerd werden met wat ze verkeerd gedaan hadden?

“Tuurlijk, je drukt als het ware op knoppen, dus dan kun je een reactie verwachten. Je hebt natuurlijk ook vaak te maken met narcisten die helemaal geen zin hebben in een therapeut. Ik spreek met hen af dat we samen een gesprek aangaan, en op het moment dat zij denken “wat een onzin”, dan zijn zij vrij om op te staan en weg te lopen. Zij hoeven geen rekening te houden met mijn gevoelens. Ik laat de keuze bij hen. Meestal als ik ze die ruimte geef, komt er van alles naar boven.”

Is er nog een bijzondere of bizarre situatie die jou eigenlijk altijd is bij gebleven?

“Ja, dat zijn er zoveel. Ik heb zelf een hele grote fantasie, maar ik hoor echt nog vaak verhalen dat ik denk: “WAT?! Hoe dan…”. Wat er nu in me opkomt is een stel, en ik heb eigenlijk altijd contact met beide personen, maar toen alleen even met haar. Toen ik hen ontmoette bestelde ik een wijntje en vroeg de man aan mij: “Maar wie ben jij nou eigenlijk?”, die wist van niks. De vrouw had hem gewoon hele andere plannen voorgelegd waarvoor ze naar Italië zouden gaan. Heel onhandig. Hij was zo boos. En ik snapte dat ook echt zo goed. Uiteindelijk zijn ze er wel mee door gegaan en zijn ze er ook achter gekomen dat zij hem niet alleen nu klemzette, maar dat dat nog wel vaker gebeurde in hun relatie.”

Heb je zelf eigenlijk nog dingen die jij graag wilt delen met ons?

“Als het over ontrouw gaat zou ik zeggen: Het klinkt altijd heel erg aantrekkelijk maar uiteindelijk legt het zoveel pijn en ellende bloot dat het meestal niet de ellende waard is. Wat dat betreft ben ik een groots voorstander van een open relatie, niet in seksuele maar in communicatieve zin. Elkaar vroegtijdig op de hoogte brengen als er iets speelt. Want we worden allemaal wel eens gecharmeerd door iets of iemand. Vooral in een lange relatie. We zijn tenslotte mensen van vlees en bloed dus het is niets raars, maar eigenlijk ook heel logisch dat we een keertje iemand tegenkomen die we woest aantrekkelijk achten…. Dan moet je spreekwoordelijk met de billen bloot, in plaats van letterlijk. 😉 ”

Benieuwd geworden naar het werk van Blanca en wil je meer weten? Hier vind je meer informatie.  Extra leuk: ben je na het lezen van dit interview helemaal geïnspireerd geraakt en zou je een ‘Cheat Retreat’ willen boeken bij Blanca? Dan profiteer je nu van 100 euro korting op je boeking.

Bron en Beeld: InSightorOut

Delen