Masha verliet Nederland voor een nieuw bestaan: ‘Het voelde alsof ik in een gouden kooi zat’
Zie ook:
Delen

Masha verliet Nederland voor een nieuw bestaan: ‘Het voelde alsof ik in een gouden kooi zat’

Het is begin 2022 wanneer Masha Rosielle op haar verjaardag huilend aan de keukentafel zit. Al haar vriendinnen hebben het leven waar Masha op dat moment van denkt dat zij het ook zou moeten leven. Het perfecte plaatje: huisje, boompje, beestje. Zonder man en kinderen heeft Masha het gevoel alsof zij niet aan dat perfecte plaatje voldoet en voelt zich mislukt. Een aantal maanden later neemt ze een besluit waarvan iedereen, inclusief zijzelf, perplext staat…

Statisch bestaan

In de Corona-periode werd Masha 35. Zonder man of kinderen om haar verjaardag mee te vieren, zat ze met een aantal vriendinnen om de keukentafel. Kijkend naar haar vriendinnen vroeg Masha zich af of dit het leven is dat ze wil. Net als vele anderen had Masha tijdens de Corona-tijd veel tijd om na te denken over het leven. “Is dit het nou?”, “Wat wil ik met mijn leven”, “Waar word ik blij van?”, “Mijn leven lijkt misschien wel een perfect plaatje, maar is het wel mijn perfecte plaatje?”, “Zou ik mijn leven niet op een hele andere manier willen leven?”. na een tijdje werd het helder wat ik echt wilde met mijn leven. Ik had weliswaar een goede baan, een leuk huis en een druk sociaal leven, maar ik voelde me vaak gevangen.’, vertelt Masha. ‘Ik noem het weleens een gouden kooi; een kooi die glimt en glanst van buiten, maar waarin geen vrijheid is.’. Met die realisatie besloot ze om haar spullen te pakken en haar vertrouwde, veilige leven in Nederland achter te laten.

De reis naar een nieuw bestaan

Voordat Masha een sprong in het diepe nam, besloot ze een bezoekje te brengen aan het prachtige eiland Ibiza. ‘In Nederland had ik een camper gekocht en daarmee ben ik naar Ibiza vertrokken. Na een maand of zes op Ibiza te hebben verbleven, bleef ik maar denken: “The world is calling me”. Met die gedachte heb ik een ticket geboekt naar Thailand. Ondertussen had ik alles wat in Nederland nog op mijn naam stond verkocht en ben ik vertrokken naar Azië.’.

Onzekere toekomst

Een jaar na het boeken van het ticket is Masha nog steeds in Azië en heeft ze nog geen seconde spijt van gehad van haar keuze. Naast Thailand heeft ze ook andere landen, zoals Nepal en India bezocht. Wat de toekomst zal brengen, kan Masha niet met zekerheid zeggen. ‘Ik verwacht tot ongeveer maart 2024 in India te blijven en daarna zie ik het wel. Ik plan niets, alles wat op mijn pad komt vertrouw ik en dat pad volg ik. Misschien wil ik naar Midden-Amerika gaan, of misschien blijf ik hier. Ik zie het wel’, aldus Masha.

Andere cultuur

Na een jaar door Azië te hebben gereisd, merkte Masha een aantal cultuurverschillen op. ‘Het grootste cultuurverschil dat ik hier heb gemerkt is hoe mensen met het idee van het leven omgaan. Als iemand in India overlijdt, dan wordt daar een hele ceremonie voor uitgevoerd. De overledenen wordt dan verbrand langs de rivier. De grootste verrijking van reizen vind ik dan ook dat door andere culturen jouw perceptie van “normaal” anders wordt. Datzelfde geldt voor de dood. Ik kijk daar nu met een hele andere bril naar. Er zijn twee dingen die zeker zijn in het leven: dat je geboren wordt en dat je dood gaat. De dood op een andere manier zien geeft mij zo veel meer betekenis aan het leven.’ Dat is ook iets waar Masha mensen graag over aan het nadenken wil zetten. ‘Het houdt een keer op. Hoe wil jij aan het eind van je leven je tijd op aarde hebben besteed?’.

Verlangen naar vroeger

Een klein gemis naar Nederland blijft Masha wel voelen. Er is één persoon waar Masha een sterk verlangen naar heeft. ‘Mijn moeder mis ik het meest. Ik heb heel veel zin om haar binnenkort weer eventjes te zien. Ook mis ik het feit dat het in Nederland allemaal goed geregeld is. Het is er altijd lekker schoon, er is altijd wc-papier en de supermarkten en ziekenhuizen zijn natuurlijk fantastisch. Dat is hier niet zo. Ik lag een aantal maanden geleden in het ziekenhuis in Nepal vanwege een nierbekkenontsteking. Daar lopen ze niet met witte jassen aan en dragen ze geen handschoenen. Daar moest ik wel even aan wennen.’.

Bijzondere momenten

We hebben al veel bijzondere momenten van Masha meegekregen, maar haar meest bijzondere moment hebben we bewaard voor het laatst. ‘Ik deed mee aan een 10-daagse stilte retreat in de Himalaya. Na die 10 dagen kwam er een man naar mij toe en die zei “Ik heb het nummer van de secretaresse van de Dalai Lama en die zou ik graag aan jou willen geven”. Masha voelde zich vereerd, want de Dalai Lama is de hoogste spirituele leider van het Tibetaans boeddhisme. Zij kreeg de kans om hem een persoonlijke vraag stellen en daarbij kreeg ze een “blessing”. ‘Dat was echt een hele mooie ervaring voor mij’, vertelt Masha.

Mooie woorden

Deze editie van Nederlanders in het buitenland sluiten we af met een mooi advies van Masha: ‘Creëer je eigen perfecte plaatje. Volg je hart en geloof in jezelf. Vaak denken we dat we dingen niet kunnen en daarom beginnen we er niet aan, maar je kan alles leren. Ik heb ontdekt dat ik zoveel meer kan dan ik ooit dacht. Dat geldt voor ons allemaal als we uit onze comfortzone stappen. Er gaat een wereld voor je open wanneer je in jezelf gelooft en uit je vaste patronen stapt. Het maakt het leven zoveel mooier!’.

Wil je meer zien en horen over Masha’s reis door het leven? Beluister dan haar podcast “My Master Journey” op Spotify, of neem een kijkje op haar Instagram: @My.master.journey.

Delen