100%NL Magazine HBA
Delen

Laat je betoveren door het grootste bloembollengebied ter wereld!

Tussen half maart en half mei verandert het landschap in de Kop van Noord- Holland, het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld, in één grote bloemenzee. Het bovenste puntje van de provincie heeft zich daardoor ontpopt tot het perfecte alternatief voor de populaire Bollen- streek. Combineer je bezoek aan de Kop met een kustwandeling en geniet van een heerlijk weekendje weg.

Dompel jezelf onder in een bloemenzee

In 1911 streek de eerste teler neer in de Anna Paulowna- polder. Sindsdien is de Kop van Noord-Holland uit- gegroeid tot het grootste aaneengesloten bloembollen- gebied ter wereld en een van de beste plekken in het land om de bollenvelden van dichtbij te aanschouwen. Ongeveer de helft van de Nederlandse en een derde van de internationale productie van bloembollen vindt hier nu plaats. In het voorjaar is het in de Kop genieten geblazen; de velden staan dan vol met felgekleurde hyacinten, irissen, krokussen, narcissen, tulpen en meer.

Zorg voor een goede timing

Van half maart tot en met half mei verandert een groot deel van de Kop in één grote bloemenzee. Als eerste breekt het krokusseizoen aan. Daarna komen de narcissen en hyacinten op en ten slotte, vanaf midden april tot begin mei, laten de tulpen hun kleuren zien. Eind april zijn de tulpenvelden op hun mooist. De exacte bloeiperiode is echter lastig te bepalen, omdat dit samenhangt met het weer aan het begin van het jaar. Tussen begin en half mei worden de meeste tulpen gekopt. De bloemen worden dan van de stelen gehaald zodat er goede bollen overblijven.

100%NL Magazine tulp

Hang de bloemtoerist uit

De meeste bloemvelden zijn te vinden in de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Over het algemeen geldt: hoe hoger je komt, hoe imposanter en mooier de landschappen worden. Rijd bijvoorbeeld de Hollandse Kustroute van Petten naar Den Helder of andersom (hollandsekustroute.nl) en je wordt omgeven door bloeiende bollenvelden. In de buurt van authentieke dorpen als Breezand en Anna Paulowna kun je eveneens genieten van bloemenvelden. In het laatstgenoemde dorp ligt een kleinschalig alternatief voor het wereldberoemde Keukenhof- bloemenpark: de Poldertuin. Vind je het leuk om zelf je tulpen te plukken? Dan kun je terecht bij Floratuin in Julianadorp. En dan is er óók nog de Zijpepolder, een fraai gebied in de buurt van Schagen, met eindeloze tulpenvelden. De afstanden in de Kop zijn klein, wat betekent dat je je bezoek aan de bollenvelden eenvoudig kunt combineren met een wandeling door een van de historische dorpen of langs de kust. Je kunt kiezen uit maar liefst drie verschillende kustlijnen: de Noordzee-, Waddenzee- en IJsselmeerkust.

Wandel, fiets of rijd over de mooiste routes

In de Kop lopen meerdere wandel- en fietsroutes die je langs de bloemenvelden leiden. Je kunt eenvoudig het knooppuntennetwerk volgen. In het gebied liggen tal van leuke B&B’s en boerencampings. Het is zelfs mogelijk om een camperroute te nemen en te overnachten tussen de tulpen. Verschillende bloembollentelers hebben camperplaatsen op hun terrein.

100%NL Magazine HBA

Koop een bloemetje langs de weg en neem deel aan het tulpenfestijn!

Veel kwekers verkopen kleurrijke voorjaarsbloeiers vanuit een stalletje langs de weg. De bloemen zijn supervers, want ze komen direct van het land. Op tulpenindekop.nl vind je een link naar een kaart met alle stalletjes erop. Als je er toch bent. Daarnaast zijn er normaal gesproken in april en mei veel tulpenevenementen. Sommige fiets- en wandeldagen gaan vooralsnog wél gewoon door. Raadpleeg tulpenindekop.nl voor de actuele situatie. Neem te allen tijde de landelijke en lokale regels in acht. Vermijd drukte, geef elkaar de ruimte, houd afstand en draag een mondkapje. Ga voor alle tips, routes en locaties naar tulpenindekop.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland Boven Amsterdam

Delen