100%NL Magazine HBA
Delen

Het Noorderlicht zien in Nederland?

Ben jij ook zo dol op sterren kijken en heb je altijd al wel eens het Noorderlicht willen zien? Dat kan ook in ons eigen kikkerlandje! In het waddengebied ervaar je de echte duisternis. Hier wordt het écht donker. Bij helder weer kun je zelfs het Noorderlicht in Nederland zien. In Holland boven Amsterdam zitten een aantal gave locaties waar je de nacht één keer moet meemaken! Ook zijn er meerdere ondernemers die te gekke initiatieven tonen om op een speciale manier de nacht te beleven.

Kijk door de telescoop én ervaar het noorderlicht in Nederland

Het Waddenbelevingspunt bij Den Oever is één van de donkerste plekken van Nederland. Vanuit dit uitkijkpunt heb je uitzicht over de Waddenzee, natuurgebied ’t Schor, voormalig eiland Wieringen, de haven van Den Oever en de Afsluitdijk. Wist je dat er op deze plek geen verlichting aanwezig is? Waardoor het in de nacht echt één van de donkerste plekken van het land is. Op het bovenste bordes vind je twee telescopen waardoor je alles van ver toch kunt zien. Ervaar het Noorderlicht van Nederland vanaf deze plek. Tip: combineer een bezoek aan het Waddenbelevingspunt met een fietstocht langs de Waddenkust. De fietsroute Mooiste uitkijkpunten over Wieringen en de Wadden brengt je niet alleen langs prachtige donkerte belevenisplekken zoals het Waddenbelevingspunt én Wieringer eiland museum Jan Lont, maar laat je ook genieten van prachtige vergezichten over water en land.

Bekijk het heelal mét sterrenbeelden

Bij Wieringer Eilandmuseum Jan Lont moet je zeker even stoppen. Bezoek de nieuwe donkerte belevingsplek (Starbarn) waar je tijdens de nacht kunt genieten van het heelal met sterrenbeelden. Neem plaats op één van de banken en laat je verrassen door het uitzicht. Op de grond bij deze donkerte belevingsplek zie je het sterrenbeeld en planetarium. Is dit niet genieten?

HBA

beeld: Kenneth Stamp

Laat je verrassen door het uitzicht vanaf de uitkijktoren

Aan de rand van de prachtige Helderse Duinen vind je De Helderse Vallei. Beklim de uitkijktoren en geniet van de sterrenhemel door middel van de aanwezige sterrenkijker. Tip: Maak deze dag nog leuker én combineer deze activiteit met de wandelroute de Helderse Duinen. Wandel door de Helderse duinen, bekijk vuurtoren de Lange Jaap, bezoek Fort Kijkduin en Fort Erfprins én eet bij Nogal Wiedus aan Zee. De ideale combinatie voor een heerlijke dag uitwaaien en genieten!

100%NL Magazine HBA

beeld: Kees Bakker

Zelf de nacht beleven in museum Fort Kijkduin?

Bij Fort Kijkduin heb je de kans om zelf een nacht door te brengen in de Fortwachterswoning. Ga een nacht terug in de tijd en verblijf op het voorplein in Fort Kijkduin, waar je je letterlijk als fortwachter waant. Het museum sluit, de poorten gaan dicht én jij hebt het uitzicht voor jezelf. Durf jij dit aan?

100%NL Magazine hBA

beeld: Bob Sebastian

Spot het Sterrenstelsel op Texel

Pak de boot naar Texel, waar je bij Volkssterrenwacht De Jager extra goed kunt genieten van de sterrenhemel. Zij hebben vaste telescopen, zonnekijkers en een vrijstaande binocirculairkijker. Misschien ervaar jij wel het noorderlicht in Nederland! Bekijk hun website, want er worden regelmatig kijkavonden georganiseerd. Zo verwachten zij in november onder andere bolhopen, dubbele sterren én het Sterrenstelsel te spotten. Hoe gaaf!

Donkerte in de Kop

Ben jij een echte liefhebber van donkerte, dan is de Kop van Noord-Holland de ideale plek voor jou. Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt én wil je eigenlijk alles wel met eigen ogen zien? Wil jij het noorderlicht in Nederland zien? Overnacht bij camping Het Bos Roept waar je helemaal tot rust komt, kunt genieten van de natuur én de geur van de bossen ruikt. Deze bijzondere overnachting maakt deze donkerte trip helemaal compleet.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland Boven Amsterdam

Delen