tips tegen vliegangst
Zie ook:
Delen

Tips tegen vliegangst: Dit gaat jou helpen!

Ook al wordt vliegen gezien als de veiligste manier van vervoer, een op de drie mensen stapt het vliegtuig binnen met knikkende knieën. Wij geven je tips tegen vliegangst zodat je zelfverzekerd het vliegtuig in kan.

De grootste angst van mensen met vliegangst is dat het vliegtuig neerstort. En natuurlijk, als er waar ook ter wereld iets met een vliegtuig gebeurt, is dat altijd groot nieuws. Toch hoef je daar niet bang voor te zijn. De kans dat je bijvoorbeeld iets overkomt terwijl je auto rijdt, is wereldwijd zelfs 113 keer groter dan de kans dat je een ongeluk krijgt met het vliegtuig. Vliegangst is vervelend. Maar gelukkig: een goede voorbereiding helpt.

Tip 1: Ga goed voorbereid naar het vliegveld

Zet je ingepakte koffer minimaal een dag van tevoren klaar. Zorg dat je je handbagage, reispapieren en paspoort ook klaar hebt liggen. Omdat vliegangst samenhangt met stress en je deze zo laag mogelijk wilt houden, is het van groot belang om ruim op tijd naar het vliegveld te gaan en het liefst al een half uur voor het boarden bij de gate aan te komen. Zo kun je een beetje bijkomen van de stressvolle momenten op het vliegveld en deze spanning van je af laten glijden.

Tip 2: Tips tegen vliegangst: vermijd bier, wijn of koffie

Drink de avond voor vertrek het liefst geen bier, wijn of koffie meer. Alcohol en cafeïne versterken namelijk het angstgevoel. Cafeïne is een stimulant, die er met andere woorden voor zorgt dat je in een ‘vecht-of-vlucht-modus’ terecht kan komen. Die staat van alertheid is, zoals je wel begrijpt, bepaald niet ontspannen en kan je angstklachten verergeren of zelfs aanwakkeren.

Tip 3: Ademhalings- en ontspanningsoefeningen

Door goed adem te halen ontspannen je spieren en dat verlaagt de stress in jouw lichaam. Vooral tijdens de take-off en landing kan dit helpen. Zorg dat je vanuit je buik ademt en niet vanuit je borst.

Tip 4: Turbulentie is niet iets om je zorgen over te maken

Mensen met vliegangst, zijn heel vaak bang voor turbulentie. Toch is turbulentie eigenlijk niet eng. Het is de beweging die een vliegtuig maakt op de golven van lucht die in beweging is. Net als bij water de boot op en neer gaat als er golven ontstaan (door harde wind of doordat er een ander schip heel hard voorbij komt varen) gaat een vliegtuig ook heen en weer als het op een soort wind van lucht terechtkomt. TikTokker Anna Paul legt aan de hand van een propje papier en jelly-pudding uit hoe turbulentie werkt. Ze heeft deze tip ooit van een piloot geleerd. Hoewel Anna de video nog maar een aantal dagen geleden heeft geplaatst, vliegt haar tip tegen vliegangst al de hele wereld over. Je ziet hem hieronder.

@anna..paull

Fear of flying tip ✈️❤️

♬ original sound – Anna Paul

Tip 5: Breng je medereiziger op de hoogte van jouw vliegangst

Gedeelde smart is halve smart, zegt men. Het kan alleen al opluchten door aan je reisgenoot, buurman of buurvrouw te vertellen dat je angstig bent. Bovendien zorgt het er vaak voor dat degene naast je rekening met jou houdt en je wellicht kan helpen jezelf gerust te stellen.

Tips tegen vliegangst

We hopen dat deze tips je gerust hebben kunnen stellen en je comfortabel je volgende vakantie beleven kunt. Op zoek naar meer tips en tricks artikelen? Je vindt ze hier.

Bron: Tui, Holidayguru, Grazia, Vakantiediscounter. Beeld: ISTOCK

Delen