beste tijd tuin sproeien
Zie ook:
Delen

Wat is de beste tijd om je tuin te sproeien?

Hoeveel moet je sproeien? En wanneer is de beste tijd om je tuin te sproeien? Dat lees je hier.

Warme dagen

Als de vooruitzichten zijn dat het warm weer wordt, is het verstandig om een of twee dagen voor die tijd goed te sproeien, zodat er genoeg vocht in de grond zit. Doe dit bij voorkeur als het een beetje bewolkt is. Als er veel droge, zonnige dagen achter elkaar zijn, lukt dat misschien niet. Dan is het beter om een uur of vier ‘s middags te sproeien, als de zon al wat lager staat.

Wat is de beste tijd om je tuin te sproeien?

Het beste moment van de dag om de tuin te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan de tuin ook gemakkelijk verbranden. Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. Een tuin wat de hele nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes. Geef je tuin dus water in de ochtend, dan heeft het nog voldoende tijd om in de grond te trekken.

Hoeveel sproeien in de tuin?

Hoeveel water je het beste kan sproeien hangt af van de grondsoort, welke planten je hebt en hoe droog het is, maar gemiddeld is 10-15 mm een goede hoeveelheid. Een gemiddelde zwenksproeier moet je hiervoor al gauw anderhalf uur aan laten staan. Het is veel beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. In de meeste gevallen is 1 à 2 keer per week genoeg. Eenjarige planten (met veel bloemen) en planten in potten of bakken moet je wel dagelijks water geven.

Meer tips en tricks over je tuin?

Wil je meer tips en tricks lezen? je vindt ze hier.

 

 

 

 

Bron: groenepassies. moowy, landleven. Beeld: ISTOCK

Delen