100%NL Magazine BOVAG
Zie ook:
Delen

Denk jij erover na om motor te gaan rijden? Let dan hier goed op!

Motorrijden wordt alsmaar populairder. Inmiddels staan er in Nederland al bijna 800.000 motorfietsen geregistreerd en ongeveer 1,5 miljoen mensen hebben het motorrijbewijs. Autocoureur Sebastiaan Bleekemolen heeft echter nog nooit op een motor gereden en stapte voor de YouTube-serie BOVAG zoekt het uit! voor de eerste keer op.

Op de motor

Bleekemolen legt uit waarom motorrijden zo in trek is: “Sinds de uitbraak van de coronapandemie worden er steeds meer motorfietsen verkocht in Nederland en proberen heel veel mensen het motorrijbewijs te behalen. Logisch ook, want het OV was lange tijd ‘no go’, er werd veel geld opgepot en iedereen was op zoek naar een recreatieve uitlaatklep. De helft van de Nederlanders met een motorrijbewijs heeft geen eigen motor, dus dan is het een vrij eenvoudige stap om er toch eentje te kopen. Gewoon voor de fun, maar ook om dagelijks mee naar het werk te gaan. Reken maar uit: geen last van files en nooit meer parkeerproblemen. Dus die populariteit is niet zo verwonderlijk.”

100%NL Magazine BOVAG

Op tijd aanmelden

De topcoureur heeft zelf in zowat alle soorten auto’s gereden, maar nog nooit op een motor gezeten. Bij een BOVAG-rijschool kreeg hij zijn allereerste rijles en de instructeur gaf handige tips voor iedereen die wil gaan beginnen met motorrijden. “Mocht je in het voorjaar willen beginnen met een rijopleiding, meld je dan op tijd aan bij een rijschool. Vanwege de grote vraag kunnen er lange wachttijden zijn en als nasleep van de coronaproblemen duurt het ook nog steeds lang voordat je op examen kunt”, weet Sebastiaan. “Bovendien is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het theoretische gedeelte van het examen. Natuurlijk kun je een oefenboekje kopen of online een paar examens oefenen, maar als je echt iets wil opsteken en een veilige motorrijder wil worden, volg dan gewoon een klassikale theorieopleiding bij de verkeersschool.”

Juiste kleding

Van groot belang is dat je als motorrijder de juiste kleding draagt: “In een auto zit je in een kooiconstructie en word je volledig beschermd, maar op een motor is het essentieel dat je beschermende kleding draagt. Dat begint uiteraard met de verplichte helm; die moet comfortabel zitten en goed aansluiten. Daarnaast is het zeer aan te raden om een motorjas, -broek en speciale handschoenen en laarzen te dragen. Mocht je toch een keer onverhoopt onderuit schuiven, dan zorgen de verstevigde delen van deze kledingstukken ervoor dat je huid in elk geval heel blijft en de lichamelijke schade meevalt.”

Delen