Ivo-Putman
Delen

De leukste tuinman van Nederland geeft tips!

Heb jij ook geen groene vingers en overleeft zelfs een cactus het niet bij jou in huis? Dat is nu verleden tijd!

Ivo Putman was 16 toen hij als bijbaantje begon bij Robs Grote Tuinverbouwing. Dat beviel zo goed, dat hij nooit is weggegaan. Zijn liefde voor tuinen is in de loop der jaren alleen maar gegroeid en met deze tips hoopt hij dat door te geven aan de rest van Nederland.

Trend
“We hebben een periode gehad waarin mensen hun tuin allemaal dicht straatten. Dat geeft helemaal geen warmte. Wat je nu ziet, is dat mensen bij me komen om het toch minder saai te maken. Dat ze een bak maken of in ieder geval iets met planten en een border willen doen. Het is mooi om te zien dat mensen groen durven te denken. En dat is voor mij als tuinman het allerbelangrijkst, want zonder groen hebben we niks.”

Facelift
“Je hoeft niet je hele tuin overhoop te halen om sfeer of warmte te creëren. Je kunt er voor kiezen om een paar tegels weg te halen, dat uit te graven en daar wat planten in te zetten. Of ga naar een tuincentrum, koop wat mooie potten en vul die. In combinatie met een leuke loungeset, kun je in een dag een hele hoop voor elkaar krijgen.”

Kinderen
“Wat je ziet is dat mensen al gauw een stuk kunstgras neerleggen, zodat de jongens er kunnen ravotten en spelen. Trampolines – voornamelijk ingegraven – zie je ook nog steeds heel veel. Je creëert een eigen plekje voor de kinderen, met een glijbaantje voor de kleinsten, of een voetbalveldje.”

Tuinmeubels
“Dat wordt steeds belangrijker. Genieten is het toverwoord van de laatste jaren. En daar hoort een lekkere grote loungeset bij waar je even op kunt liggen, of die grote eettafel waar je met al je vrienden tot in de late uurtjes kunt zitten. Bij ons staat midden in de tuin een eetsetje. Niks lekkerder dan buiten in de tuin zitten met mijn vrouw en kinderen, lekker eten en een glaasje port drinken.”

Lees meer in de maart/april uitgave van 100%NL Magazine, nu in de winkel!

Delen