Moeder van 9 kinderen heeft geen inkomen: 'Ik eet zelf niet'
Zie ook:
Delen

Moeder van 9 kinderen heeft geen inkomen: ‘Ik eet zelf niet’

Nkatiye (37), een moeder van negen kinderen, woont in Kargi, een afgelegen dorpje op een grote, droge zandvlakte in het noorden van Kenia. Ze komt uit de Rendille-gemeenschap. Dat zijn semi-nomadische veehouders die geiten en kamelen houden voor voedsel en inkomen. Door de droogte zijn al Nkatiye’s 100 geiten en 31 kamelen dood.

Geen druppel regen meer gezien

Nkatiye heeft al drie jaar geen druppel regen gezien. Het gebied waarin ze leeft is, net als de rest van Noord-Kenia, heter en droger dan ooit. ‘’De seizoenen zijn veranderd. Vroeger gaf ik mijn kinderen melk van mijn dieren en af en toe aten we zelfs vlees. Nu is al mijn vee dood en heb ik geen inkomsten.’’ De eens zo levenslustige veehouders leven nu in extreme armoede en hongersnood.

Omdat ze geen inkomsten heeft, leent Nkatiye eten om haar kinderen eten te geven: een kopje rijst, wat bonen of maïsmeel. De porties zijn vaak erg klein. Nkatiye verdeelt het kleine beetje eten onder haar kinderen en eet zelf niet.

100%NL Magazine SOS Kinderdorpen

Minder en duurder eten

De baby van Nkatiye is opgenomen in een voedingsprogramma van een lokaal ziekenhuis. Ze krijgt elke twee weken drie zakjes voedzame pap, maar de situatie van Nkatiye’s familie is zo ernstig, dat ze de pap aan al haar kinderen geeft. Door de droogte is haar gezin uit elkaar gevallen. Haar twee oudste zoons van 16 en 14 jaar oud, zijn gestopt met school om hun vader te helpen de dieren van andere mensen te hoeden.

Eens in de drie maanden krijgt Nkatiye een broodnodige boost van ongeveer 5.000 shilling (50 dollar) van haar man, nadat hij één geit heeft verkocht. Een paar maanden geleden kon ze daar voldoende eten van kopen, maar dat is veranderd door de hoge voedselprijzen. “Een zak maïsmeel van bijvoorbeeld vijf kilo werd eerst verkocht voor 250 shilling (2 dollar), maar de prijs is gestegen naar 450 (4 dollar).”

Doneer een familiebox

SOS Kinderdorpen doet er alles aan om families zoals die van Nkatiye te beschermen. Help mee, en geef families zoals die van Nkatiye hun veerkracht terugDoneer een SOS familiebox! Daarmee geef je een familie wat ze het hardst nodig hebben, zoals voedsel, onderwijs, hygiëne artikelen of medische zorg.

Help mee, doneer nu een SOS Familiebox.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SOS Kinderdorpen

Delen