Wow: Dit helpt jouw huisdier van vuurwerkangst af!
Delen

Wow: Dit helpt jouw huisdier van vuurwerkangst af!

De jaarwisseling is een van de meest gezellige periodes van het jaar voor mensen, maar een van de meest stressvolle periodes van het jaar voor dieren! Vuurwerk jaagt elk huisdier angst aan, maar je kunt ze helpen!

Officieel mag vuurwerk alleen op 31 december worden afgestoken, toch weten we allemaal dat er veel mensen zijn die al dagen, soms weken, van te voren beginnen met het afsteken van vuurwerk. Niet alleen de harde knallen, maar ook de drukte rond de feestdagen kunnen ervoor zorgen dat je huisdier bang wordt en vuurwerkangst heeft. Wat kun je daar aan doen?

100%NL Magazine hond bang

Honden

Een zogende moederhond produceert een het zogenaamde Dog Appeasing Pheromone, of kortweg moederferomoon, gedurende 3 tot 5 dagen na de geboorte van de pups. Dit feromoon helpt puppy’s te kalmeren en gerust te stellen. Adaptil is een middel dat deze feromonen bevat en kan jouw hond helpen te kalmeren tijdens de jaarwisseling.

Start de training met je hond zo vroeg mogelijk. Hoe eerder hoe beter, aangezien het verhelpen van (vuurwerk-) angst tijd nodig heeft! Maak gebruik van lekkere snoepjes of een spelletje om je hond op zijn gemak te stellen. Zorg voor een veilige plaats, waar je hond naartoe kan gaan gedurende het vuurwerk. Steek een Adaptil verdamper in het stopcontact van deze ruimte en laat deze permanent zitten.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een Adaptil halsband, of Adaptil anti-stress pillen. Deze pillen drogeren niet, maar helpen de hond ontspannen.

100%NL Magazine kitten

Katten

Feliway is de kattenversie van bovengenoemd product; het bevat feromonen die (geur)-signalen afgeven aan de katten en ze helpt met ontspannen. Als je kat zich prettig en veilig voelt in zijn omgeving, wrijft ze met haar kop langs meubels of de hoeken van de muur en laat hierdoor een gezichtsferomoon achter. Feliway bevat deze gezichtsferomoon en een anti-stressmiddel voor katten van alle leeftijden. Door feromonen te combineren met een positieve training help je de angst voor vuurwerk te verminderen. Het werkt echt!

100%NL Magazine konijn

Konijnen

Eén van de dingen die wij aanraden om te doen is je konijn lekker in zijn hok te laten zitten tijdens deze dagen. Je kunt je konijn natuurlijk wel aaien, maar zorg ervoor dat je dit in dezelfde mate doet als voorheen. Wanneer je plotseling meer of minder aandacht gaat geven aan je konijn, is er een mogelijkheid dat je konijn jouw plotseling andere gedrag gaat linken aan de harde knallen van het vuurwerk. Maar maak niet zijn of haar hok schoon! Je konijn heeft zijn eigen herkenbare geur waardoor het zich op zijn gemak voelt. Geef extra veel hooi, zodat hij zich daarin kan verstoppen.

Zorg voor genoeg afleiding voor je huisdier, met behulp van bijvoorbeeld een konijnenspeeltje. Houd je huisdieren bezig en blijf bij ze. Doe de gordijnen dicht en zet de televisie of radio aan voor wat achtergrondmuziek en geluiden (begin wel minimaal een week van tevoren met het laten wennen van je huisdier aan de muziek). Je huisdier ontspant het best met jou aan zijn zijde natuurlijk!

Voor meer tips tijdens oud & nieuw, ga dan snel naar: www.petsplace.nl/advies/vuurwerkangst/

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pets Place

Delen