100%NL Magazine
Delen

Wow! Koud douchen heeft wel heel veel voordelen!

Wanneer het buiten koud is verlang je nog meer naar een warme douche, maar wist jij dat er aan koud douchen veel voordelen zitten, die jij echt niet verwacht? Draai die kraan wat kouder en ervaar de voordelen! Zoals:

Je voelt je onverslaanbaar

Door het nemen van een koude douche kweek je een sterker karakter en meer wilskracht. In het begin zal het zeker tegenvallen om een koude douche te nemen en dit vereist dan ook volhardendheid. Maar door dit vol te houden voel jij je op den duur onverslaanbaar! Je kunt het!

Je hebt meer energie en alertheid

Een koude douche is de beste oppepper om je dag vol energie te beginnen.

Het is goed voor je immuunsysteem

Een koude douche verhoogt het metabolisme en brengt je hormonenbalans in evenwicht. Wanneer je afwisselt tussen warm en koud water tijdens het douchen, wordt ook nog eens je lymfestelstel gestimuleerd om het lichaam van afvalstoffen te ontdoen. Zo kan je verkoudheid, infecties en gewrichtspijn voorkomen!

Je bent zo resistenter tegen stress

Een verhoogde bloedcirculatie samen met een daling in urinezuur en verhoging van gluthathion zorgt ervoor dat je resistenter wordt tegen stress.

Het is goed voor je huid en je haar

Door het koude water trekken je huidporiën en haarschubben tijdelijk samen, waardoor je huid minder uitdroogt. Hierdoor lijkt je haar dikker en sterker. Ook raken je huideigen oliën niet beschadigd waardoor je huid en haar de hele dag glanst.

Je hebt kleinere kans op depressie

Wanneer je huid in aanraking komt met het koude water ontstaan er elektrische prikkels. Dit zorgt ervoor dat je brein noradrenaline aanmaakt en dit hormoon gaat depressie tegen.

Je valt ervan af

Door het nemen van een koude douche zorgt je lichaam er voor dat het zichzelf opwarmt. Hierdoor wordt het metabolisme gestimuleerd, waardoor je vet verliest.

Je houdt meer tijd over

Een koude douche zullen veel mensen niet zien als een lekkere ontspanning. De meesten springen er snel weer onder vandaan, waardoor jij meer tijd overhoudt voor andere dingen.

Je voorkomt spierstijfheid

Door de kou verbetert de bloedcirculatie, waardoor je spieren weer sneller herstellen en dus minder stijf aanvoelen.

Je verbruikt minder geld

Omdat je koud in plaats van warm water gebruikt, hoeft jouw boiler dus niet veel water op te warmen. Dit scheelt weer in de kosten, natuurlijk!

Bron: Gezond.be l Beeld: Istock

Delen