100%NL Magazine boerenbond

Last van muizen? Zó kun je het bestrijden en voorkomen!

Heb jij last van muizen? Dat is natuurlijk heel vervelend en daar wil je zo snel mogelijk van af. Lees hier hoe je deze plaag, ook diervriendelijk, kunt bestrijden.

Met name in de koudere maanden worden muizen een groter probleem. Muizen hebben namelijk een hekel aan kou en komen daardoor vaker naar binnen. Als ze eenmaal binnen zijn gaan ze op zoek naar warmte en naar voedsel, en dus kunnen ze hun lol op in onze keukens. Overdag zul je niet zo snel de muizen tegenkomen, als de avond is gevallen en iedereen gaat naar bed gaan de muizen juist op pad!

Voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan bestrijden. Met deze tips kun je er alles aan doen om muizen te voorkomen.

 • Maak alle gaatjes dicht
  Om ervoor te zorgen dat de muizen niet meer bij jou thuis kunnen komen is het noodzakelijk dat je alle gaatjes goed en secuur dichtmaakt. Denk hierbij aan kabelgootjes of aan kieren in de muur. Een muis is supersnel en heel flexibel en komen al door de kleinste gaatjes!
 • Berg voedsel goed op
  Zorg ervoor dat je het voedsel in de keuken goed opbergt. Laat niets liggen en ruim alles goed op in afsluitbare bakjes. Dit geldt ook voor het voer van je huisdier!
 • Ruim afval op
  Muizen zijn dol op alles wat een sterke geur heeft. Dus ook op afval! Zorg ervoor dat je geen afvalzakken open en bloot neerzet.

Bestrijden

Als je eenmaal ontdekt hebt dat je last hebt van muizen dan wil je daar natuurlijk snel van af. Met deze gemakkelijke hulpmiddelen maak je het de muis een stuk moeilijker.

 • Ultrasone geluiden (diervriendelijk)
  Een diervriendelijke manier om muizen (en ratten) te verjagen is door gebruik te maken van ultrasone geluiden. Dit verstoort de communicatie en het natuurlijke leefgedrag van de muizen. Ze zullen dan ook snel de omgeving vermijden. Dit geluidssysteem kan gemakkelijk geïnstalleerd worden. Je doet hem in het stopcontact en klaar! Dit is hygiënisch en gifvrij, waardoor de beestjes op een verantwoorde manier verjaagd worden.
  100%NL Magazine muizen
 • Diervriendelijke muizenval
  Naast de geluiden is het mogelijk om muizen te vangen met behulp van een diervriendelijke muizenval. Dit is een behuizing waar je wat lekkers voor de muis in kan leggen. De muis loopt vervolgens in de val en wordt levend gevangen. Het is wel goed om de val meerdere keren per dag te checken. Een gevangen muis zal namelijk snel gestrest raken.
  100%NL Magazine muizenval
 • Ouderwetse muizenval
  De ouderwetse muizenval is effectief, maar niet diervriendelijk. Plaats wat lekkers voor de muis op het plankje en zodra de muis het eraf wilt pakken, klapt de klem dicht. Zorg ervoor dat je een klein stukje voedsel plaatst, wat lastig te pakken is. Anders zal de muis het lekkers te makkelijk kunnen pakken, waardoor de klem niet dicht klapt.
  100%NL Magazine muizen
 • Muizengif
  Een andere optie is om de muizenkolonie uit te roeien middels gif. Deze speciale granen ruiken aantrekkelijk voor de muizen, maar leiden na het nuttigen ervan binnen een paar dagen tot hun dood. Gebruik het gif niet in de buurt van kinderen en huisdieren!
  100%NL Magazine muizen