Overweeg jij een bakfiets aan te schaffen? Zó maak jij de beste keuze!
Zie ook:
Delen

Overweeg jij een bakfiets aan te schaffen? Zó maak jij de beste keuze!

De bakfiets is inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Superhandig om de kinderen mee naar school te brengen en om boodschappen mee te doen. Maar welke past het best bij jou? BOVAG zoekt het uit en stuurt topcoureur Sebastiaan Bleekemolen op pad.

Alternatief voor de auto

Sebastiaan Bleekemolen racet in binnen- en buitenland en hij zit ook regelmatig op de fiets. Niet alleen wanneer hij gewoon thuis is, maar ook super sportief tijdens de vele triatlons die hij al heeft volbracht. “Zo’n bakfiets lijkt me voor dagelijks gebruik echt een ideaal alternatief voor de auto. Niet voor niets zijn ze de laatste jaren heel erg populair geworden. Je ziet ze echt overal en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Laat je daarom goed adviseren bij de BOVAG-fietsspecialist en hou rekening met de levertijden. Door de grote vraag kan het wat langer duren voordat jouw exemplaar beschikbaar is.”

Proefrit is een must

“Bakfietsen komen in principe in twee uitvoeringen”, legt Bleekemolen uit. “Met twee wielen en met drie. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer kenmerken op te noemen binnen alle varianten. Een bakfiets met drie wielen, waarvan twee aan de voorkant bij de bak, voelt stabiel, maar stuurt ook zwaarder dan eentje met twee wielen. Die laatste is wendbaarder en ook wat smaller. Daardoor is er dan wel weer minder plek voor de kinderen, aangezien je op een driewieler vaak twee bankjes in de bak hebt en dus eenvoudig vier koters mee kunt nemen. Wat voor jou de beste keuze is, daar kom je maar op één manier achter: maak een uitgebreide proefrit bij de fietsspecialist.”

Elektrische ondersteuning

Een autocoureur wil het liefst zo snel mogelijk rijden en daar zijn gelukkig wel wat hulpmiddelen voor. Sebastiaan licht toe: “Een bakfiets is per definitie zwaar en als je kinderen, een grote hond of veel boodschappen wilt vervoeren, heb je flink wat spierkracht nodig om goed vooruit te komen. Elektrische trapondersteuning is geen overbodige luxe en vrijwel elke bakfiets kun je in een elektrische uitvoering krijgen. Er zijn zelfs bakfietsen met een loopfunctie. Dat is een knopje dat ervoor zorgt dat hij ook soepel rijdt en draait wanneer je ’m aan de hand meeneemt.”

Veiligheid staat voorop

“Zeker bij het vervoeren van kinderen”, zegt Bleekemolen. “Net als in de racerij moet alles en iedereen heelhuids thuiskomen. Dat begint uiteraard bij goede zichtbaarheid met verlichting en reflectoren. Voor elke zitplaats in de bak is doorgaans een driepuntsgordel beschikbaar, voor baby’s kun je een Maxi Cosi-houder monteren en voor peuters een kinderstoeltje. Het is niet verplicht, maar het dragen van een helm is natuurlijk aan te raden.”

Wat kost dat?

“De prijzen van betrouwbare merken beginnen rond de drieduizend euro. Maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt met extra opties en comfort. Ook de keus voor een houten of kunststof bak speelt hierin een rol. De prijs voor een hele luxe bakfiets kan oplopen tot zo’n achtduizend euro.”

Benieuwd naar alle video’s van Sebastiaan Bleekemolen? Die vind je op het YouTube account van BOVAG.

 

Delen