100%NL Magazine spelen
Delen

Speel een spel! Het is namelijk veel beter voor je dan je denkt

Je weet wat ze zeggen: jong geleerd is oud gedaan! Door te spelen, ontwikkelen kinderen vaardigheden die later in hun leven goed van pas kunnen komen. Sommige spellen maken kids creatiever of helpen ze omgaan met tegenslagen, andere spellen zorgen juist voor ontspanning. Wat maakt spelen zo belangrijk voor kinderen?

Geduld

Voor een heel jong kind is het natuurlijk lastig, maar naarmate ze ouder worden zullen ze het hele simpele principe begrijpen: “wachten op je beurt”. Wanneer je met meerdere mensen een spelletje speelt, dan zit er niks anders op dan te wachten op je beurt, je aandacht bij het spel houden en opletten op de zetten van een ander, want die zijn natuurlijk net zo belangrijk. Het hele leven bestaat uit wachten, dus dit is een goede vaardigheid die kinderen kunnen leren!

Tellen

Misschien is dit wel de allereerste echte praktische aanraking die kinderen hebben met tellen. De meeste spellen werken namelijk met een dobbelsteen, of zelfs twee, en zodra die de tafel raken moet er daarna natuurlijk snel geteld en opgeteld worden. Dit lijkt een heel simpel aspect van een bordspel, maar het is fundamenteel rekenen op basisniveau en onmisbaar voor elk kind!

Werkhouding

Zodra de kinderen snappen dat ze een spel kunnen winnen, zullen ze regels begrijpen en doelen. Leren is noodzakelijk als ze willen winnen, en daarmee komt natuurlijk oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Serieus spelen zorgt voor serieus winnen, maar daarbij hoort ook:

Verliezen

Er kan er maar één de winnaar zijn, maar dat betekent ook dat er een verliezer zal zijn. Je kunt nu eenmaal niet overal de beste in zijn. Verliezen hoort erbij en is helemaal niet erg, maar niet tegen je verlies kunnen kan voor veel frustratie zorgen. Daar zullen ze ook aan moeten wennen!

Samenzijn

Bordspellen zijn natuurlijk altijd leuk. Voor jong én oud! Je speelt het met je familie en vrienden; je deelt het moment met elkaar. Tijdens het spelen leer je jezelf en elkaar kennen en kinderen leren sociale vaardigheden op te doen. Je onderhandelt, leert meningsverschillen op te lossen, je lacht en huilt samen en viert samen je winst. Dit is goed voor de emotionele ontwikkeling, houdt je scherp, en winnen is altijd en goede boost voor het zelfvertrouwen!

Zo zijn spellen heel leuk en nuttig om samen te spelen! Dus, in deze tijd van smartphones, videogames en iPads; onderschat het bordspel niet!

Ben jij deze feestdagen nog op zoek naar een mooi spel? Kijk dan gerust naar deze spellen van Jumbo! Zoals, Stratego, Knibbel Knabbel KnuisjeParty & Co Family of voor de allerkleinsten Zippy Racers!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Jumbo

Delen