tuinieren-voor-beginners

Stappenplan: Gemakkelijk tuinieren voor beginners

Heb je geen groene vingers? Maar wil je toch wat van je tuin maken? Wij geven je wat handige tips die je kunt gebruiken om gemakkelijk je tuin mooi aan te kleden.

Vooral met het mooie weer droomt iedereen van een gezellige en mooie tuin. Toch kunnen veel mensen zich er niet toe zetten om de tuin in orde te maken. Ze denken dat je er veel tijd in moet steken of dat het veel geld moet kosten. Dit hoeft niet zo te zijn! Wij geven je tips zodat jij dichter bij je droomtuin komt.

Stap 1 Herken jouw tuin en omgeving

Voordat je de tuin gaat inrichten, moet je rekening houden met een aantal factoren. Zo is het heel belangrijk om je bewust te worden van het klimaat. Want niet alle planten zijn bestendig voor het wisselvallige Nederlandse weer. Naast het klimaat is de ligging van de ook heel belangrijk. Heb je een tuin op het zuiden? Dan is het verstandig om te kijken naar planten die goed tegen de zon kunnen. Ditzelfde geldt voor een schaduwrijke tuin. Hier heb je planten voor nodig die goed kunnen overleven zonder veel zon. Weet je niet zo goed welke planten geschikt zijn voor deze weeromstandigheden? Kijk goed naar de informatie die bij de planten of bloemen hangt. Ook kun je het altijd navragen bij een tuincentrum.

Stap 2 Wat is jouw samenstelling van je grond?

Om te weten welke planten in jouw tuin het beste zullen bloeien, moet je weten wat de samenstelling van je grond is. Al het groen in je tuin groeit het beste bij een bepaalde zuurgraad (pH-waarde). Als de bodem niet een optimale zuurgraad heeft, zullen de gewassen minder voedingstoffen opnemen en zijn ze kwetsbaarder. De pH-waarde wordt aangegeven tussen 1 en 14. Hoe lager het cijfer, hoe zuurder de grond. Bij een neutrale grond ligt het cijfer rond de 7. Test de bodem gemakkelijk met een pH-bodemtest. Deze kun je gemakkelijk kopen bij verschillende tuincentra. Zo word jij binnen no time een kenner van je eigen grond!

Stap 3 Ontwerpen maar!

Dit is waarschijnlijk het moeilijkste gedeelte maar ook super leuk. Je tuin ontwerpen! Begin bij het maken van een moodboard. Verzamel sfeerplaatjes van tuinen en kleuren die je mooi vindt en die graag in je tuin zou willen hebben. Ook is het handig om te brainstormen over de ideale inrichting en elementen die je terug wil laten komen in de tuin. Zet al je ideeën op papier en schets vervolgens jouw ideale tuin!

Stap 4 De juiste planten uitzoeken

Nu je informatie hebt over de ligging van je tuin, de pH-waarde van je grond en je tuinontwerp scherp is, is het tijd om je planten uit te zoeken. Als beginner is het aan te raden om planten te kopen die weinig onderhoud vragen. Maak het jezelf niet te ingewikkeld. Wel is het leuk om verschillende planten of bloemen te combineren. Kijk bijvoorbeeld naar verschillende kleurencombinaties of speel met hoogteverschillen!

Stap 5 Zo zet je gemakkelijk je planten in de grond

Wij geven je een paar basisstappen die ervoor zorgen dat je planten een optimale start krijgen.

  1. Maak een ruim gat waar de plant moet komen. Het plantgat moet groter zijn dan de wortel. Het is belangrijk dat de grond onderin goed los zit.
  2. Verbeter de grond die je hebt uitgegraven door wat compost aan te brengen.
  3. Het is nu belangrijk om de plant op de juiste hoogte te plaatsten. De bovenkant met het kluitje moet gelijk zijn met het niveau van de grond. Houd er rekening mee dat de losse grond rond de plant nog iets inzakt. Zet ook de planten niet te hoog, hierdoor kan de wortelkuit uitdrogen.
  4. Druk de aarde rond de wortels stevig aan en geef direct voldoende water.

Stap 6 Geniet van je tuin!

Nu is het tijd om te genieten van je mooie tuintje door jou geplant. De bloemen kunnen lekker gaan bloeien en jij kunt er ultiem van genieten. Ook is het nog mogelijk op je tuin aan te vullen met tuindecoratie. Ook bij tuinieren geldt, de aanhouder wint!

Bron: Directplant, Buitenlevengevoel, Florum | Beeld: ISTOCK.