100%NL Magazine vuurwerk
Delen

10 tips om veilig vuurwerk af te steken met Oud & Nieuw!

Fijne kerstdagen gehad? Er is natuurlijk niets gezelliger dan samen met de hele familie te genieten van een overheerlijk kerstdiner. Maar de feestvreugde is gelukkig nog niet helemaal over, want het is alweer bijna Oud & Nieuw! En dat kan natuurlijk niet zonder vuurwerk. Natuurlijk is al dat vuurwerk prachtig, maar veiligheid staat bovenaan! Daarom hebben wij een paar hele belangrijke tips voor je om veilig 2019 in te luiden.

Tip 1: De juiste voorzorgsmaatregelen en kleding

Veilig vuurwerk afsteken begint bij de juiste bescherming. Zorg daarom dat je altijd een veiligheidsbril op hebt wanneer je vuurwerk afsteekt! Draag geen kleding die snel brandt en geen kleding met capuchon! Kies dus voor kleding die gemaakt zijn van dierlijke vezels en een beetje strak zit. Losse kleding vlieg namelijk veel sneller in de brand. Draag vooral geen kleding die gemaakt is van katoen, linnen, polyester, polyamide, etc. Vergeet ook geen aansteeklonten te kopen. Aansteeklonten zijn veiliger dan vuurwerk afsteken met een aansteker.

Tip 2: Omgaan met weigeraars

Wanneer vuurwerk niet afgaat moet je dit nooit proberen opnieuw aan te steken! Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Gooi een emmer koud water over de weigeraars om de veiligheid te garanderen.

Tip 3: Niet experimenteren met vuurwerk

Haal nooit vuurwerk uit elkaar of combineer nooit verschillende soorten vuurwerk met elkaar!

Tip 4: Ga voor stabiliteit

Zorg bij het afsteken van vuurwerk altijd voor een stabiele ondergrond. Gebruik bij vuurpijlen een verzwaarde fles (gevuld met zand) of steek een PVC buis in de grond. Potten kun je eenvoudig klem zetten tussen twee zware stenen.

Tip 5: Berg je vuurwerk goed op

Bewaar je vuurwerk altijd op een droge en koele plek waar kinderen er niet bij kunnen! Heb je vuurwerk over na Oud & Nieuw? Het is misschien verleidelijk maar bewaar het vuurwerk niet voor het volgende jaar. Er bestaat altijd een kans dat het af gaat in huis, daarnaast is het vuurwerk ook niet meer veilig om een jaar later alsnog af te steken.

Tip 6: Koop nooit illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk kan enorm verraderlijk zijn en wordt vaak niet gecheckt! Hierdoor is het risico op ongelukken stukken groter. Daarnaast riskeer je enorme boetes voor het in bezit zijn van illegaal vuurwerk.

Tip 7: Stunt nooit met vuurwerk

Vuurwerk is geen speelgoed en mag dan ook nooit op die manier gebruikt worden. Mensen kunnen gemakkelijk permanent letsel overhouden door het stunten met vuurwerk. Steek vuurwerk ook nooit in je hand af.

Tip 8: Wees altijd alert

Zorg dat je altijd goed de omgeving in de gaten houdt wanneer je vuurwerk afsteekt! Let op zowel mens als dier! Zorg ook dat je altijd genoeg afstand houdt! (minimaal 6 meter)

Tip 9: Houd vuurwerk altijd buiten het bereik van kinderen

Vuurwerk is levensgevaarlijk en moet ten alle tijden buiten het bereik van kinderen (en huisdieren) bewaard worden! Zorg er ook altijd voor dat je je kinderen onder toezicht houdt tijdens de jaarwisseling.

Tip 10: Binnen de toegestane tijden

Steek alleen vuurwerk af op de dagen en het tijdstip dat het afsteken van vuurwerk toegestaan is! (31 december 18:00 – 1 januari 02:00)

Boerenbond vuurwerk

Het is belangrijk om vuurwerk van goede kwaliteit aan te schaffen om problemen te voorkomen. Bekijk de vuurwerkwebsite van Boerenbond om goede kwaliteit vuurwerk te bestellen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Boerenbond.

Delen