tuin-herfstklaar

6 Tips: De tuin herfstklaar maken doe je zo!

De dagen worden steeds kouder en de bladeren vallen van de bomen. Tijdens de herfst heeft je tuin veel te verduren, daarom is het belangrijk je tuin hier klaar voor te maken. Wij geven je graag dé tips om je tuin herfstklaar te maken! Zo heb je zelfs de kans dat verschillende tuindieren een bezoekje komen brengen.

Je tuin herfstklaar maken doe je zo!

Tip 1: Het gazon onderhouden

Door de kou, veel regen en vorst in het najaar is het belangrijk om je gazon extra sterk te maken. Je wilt natuurlijk niet dat je gazon verloren gaat in de herfst. Zorg ervoor dat er geen dikke laag gevallen bladeren blijven liggen op je gazon. Naast dat je vieze vlekken en een zure lucht in het gazon krijgt, zorgt te lang té veel bladeren op het gras voor verstikking.  Ook kun je het beste de tuin in oktober voor het laatst maaien en dit niet korter dan 5 cm. Meer tips voor een stralend gazon tijdens het einde van het jaar? Lees hier meer over tips over gazononderhoud in het najaar!

Tip 2: In het voorjaar bloembollen planten

Als je in de lente wilt genieten van de bloeiende bollen moet je er op tijd bij zijn! Als je het goed aanpakt kun je zo maandenlang genieten van bloembollen in je tuin. Plant daarom de bloembollen tussen september en december en vóór de eerste nachtvorst. Zo krijg je in de lente een fleurige tuin vol met bloeiende narcissen, tulpen en krokussen De diepte van het gat van de bloembol varieert per bloembol. Meet de breedte van de bloembol op, vermenigvuldig dit keer 3 en je weet de diepte van het gat en de ruimte tussen de bloembollen moet zijn.

Tip 3: Vogels in de tuin voor meer sfeer

Maak je tuin levendiger door vogels naar de tuin of vogelhuisje te brengen. Wanneer je vogels zelf gaat voeren zullen ze sneller de tuin gaan bezoeken. Zij zullen in de koudere periode de tuin herkennen als een heerlijke plek vol voedsel. Naast de gezelligheid kunnen de vogels ook de extra energie altijd goed gebruiken. Wil je zelf een vogelhuisje ophangen? Of wil je een bestaand vogelhuisje schoonmaken? Daar is het najaar de perfecte periode voor!

Tip 4: Eigen groente kweken in moestuin

Wil jij je eigen groenten uit de tuin kweken? In de herfst en de winter wordt het misschien wel kouder, maar als je de juiste stappen volgt, kan je ook in het najaar volop genieten van verse groenten en fruit uit je eigen moestuin. Spinazie, andijvie, winterpeen, tuinkers en veldsla kun je in de herfst goed verbouwen. Veel van deze planten zijn niet dol op veel hitte of warmte, dus plant deze pas in het najaar wanneer het kouder is.

Tip 5: Breng kleur in je tuin

De herfst is niet het teken dat je moet stoppen met tuinieren. Is jouw tuin een kale en kleurloze bedoeling? Dat is niet nodig want er zijn een hoop leuke en mooie bloemen die het juist in de herfst erg goed doen! Heide, chrysanten en viooltjes zijn bijvoorbeeld echte najaarsbloeiers.

Tip 6: Creëer een sfeervolle stemming

De herfst brengt prachtige kleuren in je tuin om van te genieten. Een reden om lekker naar buiten te gaan. Creëer een sfeervol plekje op je terras met bijvoorbeeld een tuinhaard of vuurkorf. Naast de gezelligheid zorgt dit direct voor warmte wanneer het fris wordt in de avond en kan schelen in de gasrekening!

Wij hopen dat bovenstaande tips om de tuin herfstklaar te maken je heeft geholpen. Op zoek naar meer tuintips? Je vindt ze hier. 

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met PetsPlace