100%NL magazine TS Products

Vakantiestress? Déze tips gaan jou helpen!

Vakantie is leuk! Een vakantie stelt je in staat te ontspannen en de dingen te doen waar je van houdt, terwijl je het gedoe van de dagelijkse sleur juist thuis laat. Je psychologische veerkracht neemt toe. Het is echter geen geheim dat het voorbereiden van een vakantie op zichzelf stressvol kan zijn. Vergeet ook niet dat de reis ook spanningen met zicht mee brengen.

Wij geven de 5 beste tips om vakantiestress te voorkomen en zorgen dat de vakantie echt de ontspanning geeft waarop je rekent.

1. Ga afgerond op vakantie

Is vrijdag je laatste werkdag en zit je zaterdag al in de auto of in het vliegtuig naar je favoriete vakantiebestemming? Niet doen! Grote kans dat je nog in je werkmodus zit, en zo stress ervaart. Je hoofd is nog bij dat laatste project en had je dat mailtje nou wel of niet verstuurd? Zorg dat je eerst een dag of twee/drie thuis bent om te detoxen van je werk. Begin ongeveer een maand voor je vakantie met een lijstje met werktaken die je wilt overdragen aan collega’s. Dit lijstje kan je bijwerkten tot aan je vakantie. En vergeet ook niet een out of office mail tijdens je afwezigheid aan te zetten. Hierin vermeld je de periode dat je weg bent en de contactgegevens van je collega(‘s) die ze kunnen bereiken.

 

2. Neem de tijd voor een meer ontspannen gevoel

Niets is stressvoller dan je vakantie te starten met te laat komen op bijvoorbeeld de luchthaven. Welk vervoersmiddel je ook gebruikt, zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt ingecalculeerd voor onvoorziene vertragingen zoals een file onderweg. Het is beter om er vroeg heen te gaan en tussentijds te ontspannen dan laat aankomen en gehaast of stressvol je dag door te brengen.
Tip: Zorg ervoor dat je de instapkaarten naar je smartphone verstuurt, omdat dit ook extra tijd scheelt. Kijk welke dagen gunstig zijn om te vertrekken. Of dat nu met het vliegtuig is of met de auto.

3. Ga voorbereid op vakantie

Ben jij voorbereid op alle fases van je reis? Heb je een reisverzekering afgesloten? En kun je in het buitenland wel pinnen met je bankpasje? En niet te vergeten, heb je al je kleding gewassen die je wilt meenemen? Pak vroeg in, ons advies is minimaal twee dagen van tevoren. Maak een checklist voor het inpakken om ervoor te zorgen dat je niets belangrijks vergeet. Door ervoor te zorgen dat je alleen de essentiële benodigdheden in je handbagage hebt, bespaar je ook tijd bij de beveiliging. Items die thuis (reistabletten, medicijnen, paracetamol, RESCUE®) gemakkelijk verkrijgbaar zijn, zijn misschien niet zo gemakkelijk verkrijgbaar in het buitenland. Vergeet deze dus niet.

4. Ontspan en adem

Als je er tegenop ziet om te reizen met bijvoorbeeld het vliegtuig, neem dan enkele items mee die je zullen helpen je meer thuis en ontspannen te voelen. Of dit nu een goed boek is, je eigen kussen, je favoriete playlist van spotify. Iets dat vertrouwd voelt, zeker bij kinderen, zorgt voor een comfortabeler gevoel. Misschien heb je niet overal voldoende ruimte, maar je kunt altijd wat meditatie mindfulness- of ademhalingsoefeningen doen om je te helpen ontspannen. Ook RESCUE® Plus kan je helpen bij die momenten.

5. Denk vooruit naar de bestemming en relax

Vergeet niet om te beseffen waarom je er even tussenuit gaat juist om weer op te laden. Maak je dus vooral niet al te druk wanneer het niet lukt alles perfect voor elkaar te krijgen. Niets in het leven is perfect, je vakantie dus ook niet en dat hoeft het ook niet te zijn. Het is niet nodig om op reis elke minuut plezier te hebben. Blijkbaar leggen we onszelf dat altijd op. Probeer juist wat meer dingen los te laten en geniet van elk moment.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TS Products