100%NL Magazine zieke mensen
Delen

Verkouden of griep? Zó ken je het verschil!

In het griepseizoen zul je het weer zien: de een na de ander wordt geveld door griep, totdat je het zelf te onder de leden hebt. Je snottert en proest en hoest alles bij elkaar, maar hoe weet je nou of je echt de griep te pakken hebt en niet alleen een verkoudheid?

Een verkoudheid heeft veel overeenkomsten met de gemiddelde griep. Daarom is het niet vreemd als je ze wel eens door elkaar haalt. Toch zijn er verschillende kenmerken waardoor je met zekerheid kan vaststellen of je de griep goed te pakken hebt.

De symptomen

Alleen bij griep komen hoge koorts, koude rillingen, lichaamspijn en misselijkheid voor. Je hebt dan vooral last van je neus, keel, oren en borst. Over het algemeen zijn de symptomen van verkoudheid milder dan griep en betreft een kleiner gebied. Griep kan wel eens uitpakken tot algehele malaise van je lijf, spierpijn en zware vermoeidheid bovenop alles!

Snelheid

Het snelle opkomen van de ziekteverschijnselen kan ook helpen een onderscheid te maken tussen de twee. De meeste mensen met verkoudheid ervaren een aantal dagen griep-achtige symptomen, terwijl de griep snel en hard aankomt. Het kan zelfs zo zijn dat je in een fractie van een minuut ineens hoofdpijn krijgt en begint te zweten.

Constant hoesten

Wanneer je constant moet hoesten of niezen hoef je jezelf niet al te druk te maken. Meestal is dit een teken van een gewone verkoudheid. Wanneer de klachten omslaan in ademhalingsproblemen, is er pas reden tot bezorgdheid, aldus de deskundigen.

Wanneer je de huisarts moet inlichten

Wanneer je duizeligheid voelt, pijn op de borst en kort van adem bent, is het het best om direct de huisarts in te lichten. Het kan namelijk een teken zijn dat er een infectie of longontsteking voor de deur staat. Wees daar dus alert op.

Bron: Telegraaf | Beeld: iStock

Delen