was-wegwerken
Zie ook:
Delen

Snel je was wegwerken na de vakantie! 5 Tips

Een tijdje niets hoeven te doen op vakantie en een leeghoofd halen is heerlijk. Helaas staat er na de vakantie een hoop waswerk voor ons klaar. Als er dan zo’n berg met was op je wacht, kan je moed je meteen in de schoenen zakken. Toch zijn er makkelijke manieren om efficiënt van je was af te komen. Wij geven je een aantal tips: Snel je was wegwerken doe je zo!

Tip 1: Laat je wasmand leeg achter

Voordat je op vakantie gaat is het handig om je wasmand(en) leeg achter te laten. Zo heb je niet nog naast je wasgoed van vakantie ook nog je andere was liggen. Vooral als je jonge kinderen of een groot gezin hebt wil je met een lege mand beginnen. Je hoeft bij thuiskomst dan alleen met de vakantie was te dealen. Mocht je voor vertrek niet zo’n zin hebben in wasjes draaien, denk in dat geval aan de dankbaarheid die je krijgt als je terugkomt van vakantie en je wasmand lekker leeg is.

Tip 2: Pak de schone en vieze was gescheiden in

Door je schone kleren te onderscheiden van de vuile was beperk je al de hoeveelheid was. Het gescheiden inpakken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt onderin de koffer de vuile was leggen. Daar bovenop leg je de schone en ongedragen kleren. Als scheiding kun je een schoon strandlaken of plastic tas gebruiken. Ook kun je kleding organizers of waszakken gebruiken om je was te sorteren. Door het apart inpakken blijven je schone en ongedragen kleren fris. Zo kun je deze kleren netjes opbergen en houd je alleen de vuile was over.

Tip 3: Je vuile was onderscheiden

Snel je was wegwerken? Voordat je de was doet, is het eerste handig om je vuile was te sorteren. Het sorteren van je was kan je doen op kleur, stof of de voorgeschreven temperatuur.

De eerste stap is het sorteren van je kledingstukken op basis van kleur. Dit kun je doen door 3 stapels te maken:

  • Bonte was: gekleurd wasgoed
  • Witte was: wit, crème, heel lichtblauw of lichtgrijs wasgoed
  • Donkere was: zwart, grijs of donkerblauw wasgoed

Wanneer je je wasgoed op kleur hebt gesorteerd, is het ook belangrijk om je was te scheiden op soort stof, Doe je dit niet, dan zul je merken dat de kledingstukken na verloop van tijd toch minder mooi zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een jeans bij een T-shirt doet, zal het T-shirt beschadigen door de zwarte stof van de jeans. Natuurlijk kan je nog verder gaan en je was ook nog sorteren op hoe vies je was is. Hele vieze was zou je bijvoorbeeld voor kunnen behandelen met vlekkenverwijderaar voordat je het in de wasmachine stopt.

Tip 4: Je wastijd optimaal benutten

Terwijl een wasje staat te draaien kun je de schone en ongedragen kleren opbergen. Op deze manier voorkom je dat jullie kleren over een paar weken nog naar je liggen te lonken. Het scheelt je ook een wasje, misschien zelfs meerdere, want wanneer ze meteen opgeborgen worden, blijven ze schoon. Naast de schone en ongedragen was opbergen, kun je de wastijd benutten om de koffers en reistassen schoon te maken. Pak de stofzuiger of kruimeldief en laat deze de zandkorrels en stof voor je opzuigen. Haal een vochtig doekje doorheen. Je koffers en tassen zijn weer schoon voor je volgende reis.

Tip 5: Was wegwerken. Vouw al je was op na het drogen

Zodra de kleren droog zijn, is het zaak om deze zo snel mogelijk van de waslijn (of droogrek) te halen om vervolgens ze te vouwen of op te hangen. Ook is het handig om je T-shirts, hoodies en blousejes aan een kledinghanger te drogen. Zo hoef je ze alleen maar in de kast op te hangen. De kleren die je in de droger hebt gegooid, moet je eigenlijk zo snel mogelijk eruit halen. Zo voorkom je kreukels en hoef je ook minder te strijken. Ondertussen dat een ander wasje draait is het handig om je kleding op te vouwen.

Stel je de was niet uit na je vakantie maar probeer deze handige was tips eens uit voor snel was wegwerken. Wil je meer handige tips en tricks je leest ze hier.

Bron: Gewoonopgeruimd, Hlprs | Beeld ISTOCK

Delen