Caro Emerald:
Zie ook:
Delen

Caro Emerald: “Van nul tot alles, ik vind het nog steeds onvoorstelbaar.”

Caroline van der Leeuw scoorde als Caro Emerald wereldhit na wereldhit. "Ik werd meegetrokken door een trein die gewoon ging rijden," vertelt ze aan 100%NL Magazine." In Europa ben ik voor mijn gevoel in bijna elk land geweest. En waar ik ook was: ik kon geen 10 meter lopen zonder mezelf te horen op de radio. Ik vind dat nog steeds een gek gegeven."

“Zo blijft het toch dicht bij me”

In het begin hoopte ze ooit een goede backing vocal te doen voor een grote artiest. Dat was in haar beleving het meest haalbare. Stiekem had Caroline nog altijd die droom om keihard door te breken.

“Het was mij toen al vrij duidelijk dat dit niet ging lukken met de naam Caroline van der Leeuw. Dat klinkt niet per se sexy of zo. Ik zong covers onder de naam Caro, maar er waren al meer artiesten die zo heetten. Later hebben we daarom ‘Emerald’ toegevoegd. Een verbastering van mijn tweede naam Esmeralda. Het wekt enerzijds een bepaalde illusie op en anderzijds blijft het toch dicht bij me.”

“Ben ik dat?”

Op een gegeven moment werd ze benaderd om een demo in te zingen voor een team van producers. Dit nummerde veranderde alles voor mij. Toen we het opnamen, gebeurde er echt iets. Ik hoorde mezelf en dacht: ben ik dat?” De producers stuurden het nummer rond, maar niemand wilde het hebben. Een van de dingen die de producers vaak als feedback kregen, was dat ‘het meisje dat het nu zingt klinkt al goed’. Na een paar maanden had Caro het lef om te vragen of ze het nummer zelf mocht hebben. Dat nummer –Back it Up- werd een dikke hit.

“Toen we een jaar later het album uitbrachten, ontplofte het. De plaat stond dertig weken op nr.1. Van nul tot alles, ik vind het nog steeds onvoorstelbaar. Er was bijna geen stoppen aan.”

“Rustig aan”

Die eerste jaren van succes waren een sneltrein. Voor de buitenwereld leek het een zegetocht, maar zelf voelde ze vooral stress. Ze was te druk om stil te staan bij wat haar overkwam en te druk om er van te genieten. Caro: “Tegenwoordig zit ik op een niveau dat het nooit té druk is. Ik kan alles goed aan. Dat ik die balans gevonden heb, is waanzinnig. Ik heb nu de carrière waar ik altijd van droomde.”

Ondertussen is ze bezig met een nieuwe plaat. ” Rustig aan,”  zegt ze. ” We hebben geen haast. Hij gaat pas uitkomen als we er honderd procent tevreden mee zijn.”

Vanaf 21 september is ze te zien als jurylid in het RTL4-programma The Talent Project naast Chantal Janzen en Roel van Velzen.

Lees het hele interview met Caro Emerald in de nieuwe september-oktober editie van 100%NL Magazine!

Delen