miejse-kitten
Delen

Dierenbescherming: ‘Voor Miesje kwam onze hulp net op tijd’

De Dierenbescherming is een campagne gestart om de opvang van de jaarlijkse stroom kittens onder de aandacht te brengen.

Zieke dieren zorgen voor extra belasting

Ieder jaar gaat het om zo’n 3400 zeer jonge diertjes die in een derde van de gevallen intensieve medische zorg nodig hebben. Ziekten als niesziekte en darmproblemen zoals Giardia en Coccidiose komen het meeste voor. De zorg voor zieke dieren stelt de opvangcentra en gastgezinnen van de Dierenbescherming die kittens thuis opvangen soms voor lastige scenario’s en uitdagingen. Extra schoonmaken van verblijven, dieren dagelijks wegen, meerdere keren per dag medicatie toedienen en, indien nodig, zieke kittens moeten dwangvoeren is tijdrovend. Ook zorgen zieke dieren voor hogere kosten door de inkoop van medicatie, speciaal voer en medische zorg.

Geboren op een bedrijventerrein

Naast de zorg voor zieke kittens, hebben de dierenasielen ook te maken met volwassen katten en kittens die om andere redenen kwetsbaar zijn. Hierbij valt te denken aan hoogzwangere moederpoezen die zwervend op straat aangetroffen worden en pasgeboren katjes die moederziel alleen op bijvoorbeeld bedrijventerreinen worden gevonden. Niet de ideale start van een jong leven. Gelukkig staan de medewerkers en gastgezinnen van de Dierenbescherming klaar om ze op te vangen, de zorg te bieden die zij nodig hebben en hen op weg te helpen naar een mooi leven bij mensen die van ze houden. Miesje, Moos en Max zijn drie kittens die een tweede kans kregen.

Kitten Miesje

Voor Miesje kwam de hulp net op tijd. Ze kwam samen met haar broertjes bij de Dierenbescherming binnen en was véél te klein voor een kitten van 12 weken, haar broertjes waren zeker twee keer zo groot. Ze hadden allemaal diarree door Giardia en Coccidiose waarvan Max en Moos rap herstelde. Miesje bleef een zorgenkatje, ze bleef klein en had continu last van haar darmpjes en van een opgezette buik door vergrote lymfeknopen. Haar weerstand was duidelijk slecht maar Miesje overwon en is klaar voor een mooi leven.

100%NL Magazine Miesje

Voor een diervriendelijke samenleving

De Dierenbescherming doet er alles aan om de 3400 opgevangen kittens de best mogelijke zorg te bieden. Maar nog veel liever ziet de Dierenbescherming dat het redden van deze dieren niet nodig zou zijn. Met voorlichting en preventie zet de organisatie zich in voor een diervriendelijke samenleving, waarin katteneigenaren hun dieren laten chippen, registreren en neutraliseren. Zo wil de organisatie ongewenste nestjes of gedumpte dieren voorkomen. Uiteraard blijft de Dierenbescherming klaarstaan voor dieren die onze hulp net zo hard nodig hebben als Miesje, Max, Moos en alle andere kittens.

Meer lezen over kittenopvang? Of wil je ook gastgezin voor kittens worden, ga naar dierenbescherming.nl/kittens

Dit artikel is in samenwerking met de dierenbescherming geschreven

Delen