100%NL Magazine eikenprocessierups
Delen

OH NEE: zachte winter zorgt voor eerdere terugkeer eikenprocessierups!

We hebben ook dit jaar weer te maken met een zachte winter. En dit brengt veel vervelende gevolgen met zich mee. Veel schaatsliefhebbers hebben de hoop op een Elfstedentocht al opgegeven en ook zijn er veel mensen die nú al last hebben van hooikoorts. Daar komt nog bij dat een van de grootste irritaties van vorig jaar zijn entree dit jaar zal vervroegen: de eikenprocessierups.

Volgens Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen (KAD), is de kans groot dat we er heel vroeg dit jaar al last van krijgen. “Normaal gesproken komen de eitjes in april uit, maar als het weer zo zacht blijft, zou dat straks al in maart kunnen gebeuren.”

De eitjes van de vlinders hebben door de zachte temperaturen namelijk een grotere kans om te overleven. Het is daarom volgens Meerburg belangrijk dat gemeenten nu al een plan gaan maken om de gevolgen van de eikenprocessierups aan te pakken. “Vorig jaar waren sommige gemeenten compleet verrast, dat kan nu echt niet meer. Dat zullen ze nu toch wel in de oren geknoopt hebben.”

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Delen