100%NL Magazine examenstress
Delen

Help je zoon of dochter door de examenstress heen met déze handige tips!

De maand mei staat doorgaans in het teken van de examenperiode, waarbij leerlingen van het voortgezet onderwijs en andere vervolgopleidingen getoetst worden op hun kennis. Een spannende en hectische periode. Niet alleen jouw puber zal de nodige stress ervaren, jij als ouder kan die opgebouwde spanning ook voelen. Je kind is namelijk al een tijdje niet te genieten, is kortaf en ontploft zowat bij alles!

Wij verzamelden een aantal tips voor jou en je kind die je helpen om te gaan met examenstress:

Plan rustmomenten

Logisch dat er hard gestudeerd wordt, je hersenen zijn er echter niet op gebouwd om continu onder druk te staan. Plan dus niet alleen blokmomenten in om te studeren, wissel deze af met momenten van rust. Op die manier kunnen je hersenen de opgedane kennis verwerken en ordenen in je hoofd. Zo geef je jouw hersenen ruimte om te herstellen. Ga zo nu en dan wandelen in de gezonde buitenlucht, of luister naar muziek. Van zowel de buitenlucht als het luisteren naar muziek is bewezen dat het stress vermindert.

Extra ondersteuning bij stress

Hebben jij en jouw kind toch het gevoel het overzicht niet te kunnen bewaren en voelen jullie de stress toenemen? Kies dan voor een natuurlijk voedingssupplement met vitamine B5 en B12, zoals RESCUE Plus Spray of Druppels. Vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van jouw lichaam. Daarnaast helpt vitamine B5 bij vermoeidheid en activeert de natuurlijke energie in jouw lichaam. Vitamine B12 is gunstig voor een goede geestelijke balans.

Leg de lat niet te hoog

Wees vooral realistisch. Dat geldt niet alleen voor de examenkandidaat, ook de ouders spelen hier een rol in. Hoe meer druk er uitgeoefend wordt, hoe meer blokkades ontstaan. Inventariseer wat nog de haalbare mogelijkheden zijn en focus daarop door dit extra aandacht te geven. En dit optimaal te benutten.

Falen is leren

Perfectionisme is prima, want dit brengt je vaak ver in het leven. En zorgt ook dat er dingen goed gaan. Dat hoeft alleen niet de hele tijd. Niet alles in je leven zal perfect gaan. Er zijn zelfs nog hele waardevolle lessen te leren als je leven niet gestroomlijnd gaat. Je bent dan niet ineens niet goed genoeg meer. Je bent altijd hartstikke de moeite waard!

Zorg goed voor jezelf

Het klinkt aannemelijk om tijdens het harde studeren geen tijd te hebben voor een fatsoenlijke maaltijd. Toch is het niet raadzaam om maaltijden over te slaan. Goede voeding voed je hersenen, want in een stressvolle periode verbruik je meer vitaminen en mineralen. Vul deze daarom voldoende aan. Zorg ervoor dat je daarnaast voldoende blijft drinken (water, kruidenthee, etc.), want diezelfde hersenen kunnen alleen optimaal functioneren wanneer ze gehydrateerd blijven.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TS Products.

Delen