100%NL Magazine ANP Bibian mentel
Zie ook:
Delen

Gezin Bibian Mentel brengt haar naar laatste rustplaats

Een emotioneel moment voor het gezin van snowboardster Bibian Mental. Haar man Edwin en zoon Julian hebben haar naar haar laatste rustplaats gebracht.

Het is alweer een jaar geleden dat de geliefde meervoudig Paralympisch kampioene snowboarden overleed. Op 29 maart 2021 overleed zij aan de gevolgen van de uitzaaiingen van kanker.

 

‘Een bron van positieve energie’

Op Instagram postte het gezin van Bibian gisteren een prachtige video, vol met mooie foto’s van Bibian. Bij de video schreven ze ‘Vandaag om 16:30 is het alweer een jaar geleden dat onze geliefde dochter, moeder, vrouw en founder van de @mentelityfoundation haar lichaam het opgaf. Ergens in het universum zweeft nu een bron van positieve energie. Vandaag gaan @julianvandekamp en ik jouw as uitstrooien op de hoogste top van Hintertux. Hopelijk voelen we dan jouw energie een beetje extra. We gaan je nooit vergeten. @annabella.spee dank je wel voor dit prachtige lied.

Emotionele video

Haar man Edwin en zoon Julian reisden af naar een skigebied om daar het as van Bibian uit te strooien. Op Instagram postten zij een video van dit emotionele moment. Bij de post schrijven ze ‘Samen Bibian naar haar laatste rustplaats gebracht. Intens, mooi, emotioneel, liefde, positiviteit, gemis, en nog heel veel meer liefde omschrijven deze dag. Vanaf morgen gaan we weer aan je dromen werken lieve Bieb, nu gaan we een paar drankjes drinken op jou!’

Geliefd

Dat Bibian enorm geliefd was blijkt maar weer uit de reacties en steunbetuigingen die binnenstromen op de Instagram pagina. ‘Dat ze maar als ster en engel van jullie hart mooie snowboard tochten mag maken over de voor haar zo geliefde berg’ en ‘Jeetje mannen, wat doen.jullie dit toch weer mooi en dapper!! Tranen over mijn wangen. Enorm respect!! Heel veel liefde en kracht gewenst. Maar die komt zeker ook van jullie ster daarboven!!!’ zijn één van de reacties die er te lezen vallen.

https://www.instagram.com/tv/CbspuIXINrO/?utm_source=ig_web_copy_link

Carrière

Bibian deed in 1996 mee aan haar eerste wereldbekerstrijd. In december 1999 ging het mis. Mentel scheurde haar enkelbanden, maar na zes weken trainen bij de fysiotherapeut mocht ze toch weer snowboarden. Ze maakte het seizoen af met goede resultaten. Maar bij de eerste conditietraining was het gelijk weer mis.

De fysiotherapeut verwees haar door naar het ziekenhuis. Op röntgenfoto’s werd een plek op het bot van haar scheenbeen ontdekt. Pas drie maanden later kwam de diagnose: botkanker. De tumor werd verwijderd en Bibian was weer kandidate voor de Olympische Winterspelen 2002 in Salt Lake City. Maar het bleek dat de tumor terug was en de keus werd gemaakt om het been te amputeren, om uitzaaiing in het bloed te voorkomen. Vier maanden later stond ze weer op een snowboard.

In 2014 kwalificeerde Mentel zich voor de Paralympische Winterspelen 2014 in Sotsji en ze won hier goud. Ze werd meerdere keren Paralympisch kampioene snowboarden. Door de jaren heen kreeg ze zo’n twaalf keer kanker.

Begin maart 2021 werd er bekend dat er uitzaaiingen waren in de hersenen en dat een behandeling niet meer mogelijk was. Een aantal weken later is Bibian overleden aan de gevolgen van kanker.

https://www.instagram.com/tv/CbrbmYwobol/?utm_source=ig_web_copy_link

Bron en Beeld: Instagram Bibian Mentel | Beeld header: ANP

Delen

Meer over Bibian Mentel

Nabestaanden Bibian Mentel vieren haar 50e verjaardag: 'We missen je'
Nabestaanden Bibian Mentel vieren haar 50e verjaardag: ‘We missen je’
Zoon Bibian Mentel reist af naar bijzondere plek
Zoon Bibian Mentel reist af naar bijzondere plek
Lees alle artikelen over Bibian Mentel