100pmagazine_natas

Natas: ‘Het zou zomaar kunnen, dat na de zomer beide kinderen niet meer thuis wonen’

Natasja (54) woont met haar man Julian (59), dochters Mila (19) en Shanna (16) en hond Ruby onder de rook van Amsterdam. Wekelijks schrijft zij over wat er speelt op werk, thuis, onder collega’s vrienden, familie en vage kennissen. Deze week komt Shanna met het nieuws dat ze gaat studeren in Honolulu. 

Ruby heb ik deze week officieel omgedoopt tot Rambo. Nadat hij bij diverse trimmers is weggestuurd omdat zij ‘geen moeilijke hondjes doen’. Hebben wij een stevige vrouw gevonden die pitbulls met één arm in bedwang houdt, mocht het nodig zijn. Onze – ras Bobby van Kuifje maar dan minder slim – wordt in een tuigje gehesen met dubbele muilkorf. Wurmt zich vervolgens los als Houdini en hapt deze keer raak. De trimmer laat ons – terwijl ze aan de antibiotica zit om infectie te voorkomen en zeker een week niet kan werken – weten dat ze hem niet meer wil zien. Ook hij komt gehavend uit de strijd. Met een hele grote snor op links en helemaal kaal op rechts. Het strikje wat normaal aan zijn halsband zit als visitekaartje, ontbreekt. ’s Middags knip ik met gevaar voor eigen leven zijn snor bij. Waar zijn de hondenfluisteraars als je ze nodig hebt?

Onze struik hangt over de stoep

Er staat een meneer met een oranje hesje voor de deur. Hij heeft melding gekregen over struikgewas dat over de stoep hangt. Of we dat willen snoeien. Als ik vraag wie dat gemeld heeft, omdat ik oprecht benieuwd ben, wie zich daar aan zou kunnen storen, kijkt hij op zijn briefje en zegt een burger. Het zal er eentje zijn die wat tijd over heeft. Misschien kan hij of zij even komen snoeien? Julian knipt in het kader van de burgerlijke gehoorzaamheid het haagje bij.

Rieten rokje aan en gaan

Op zaterdagmorgen komt Shanna naar beneden. “Ik heb een geweldig plan” zegt ze. “ik ga studeren in Hawaii. Ik heb het helemaal uitgezocht en ik heb me ook al ingeschreven. Wat kostte de opleiding van Mila dit jaar?” Ik voorzie naast al het andere een kostbaar addertje onder het gras. Ze laat me een filmpje zien van allemaal hippe, leuke, vlotte, knappe TikTokkers die op een surfplank staan met een bloemenketting om en ook ik ben om. Rieten rokje aan en gaan, het is er prachtig. Vijf minuten later zijn we koophuizen aan het bekijken en zes minuten later hebben we ons huis gevonden en dromen we heerlijk weg met uitzicht over de Stille Oceaan.

Ineens lijkt Spanje een fantastisch idee

De insteek is even listig als handig. Want waar Honolulu een echte no-go is, masseert ze zo wel langzaam in dat zij op eigen benen wil staan. En met het verder dan ver gelegen Hawaii in je achterhoofd, ben je niet meer verontrust maar opgelucht als ze naar bijvoorbeeld Spanje zou vertrekken. En zo zou het zo maar ineens kunnen, dat na de zomer beide kinderen niet meer thuis wonen. Mila gaat werken en heeft daar straks eventueel de middelen voor. Shanna lijkt overtuigd van haar reisplannen.

Hij bedroog zijn vrouw al jaren

Die avond hebben wij een etentje met twee andere stellen. De mannen zijn beiden ex collega’s van mij en van elkaar. We gaan zo’n 25 jaar terug. Kennen elkaar van voordat we kinderen kregen. Van voor de huwelijken en voordat die sneuvelden (bij hen). Erik, die volgend jaar 60 wordt, is aan het begin van de corona periode door zijn vrouw het huis uitgegooid. Zij kwam er achter dat hij haar niet met één, maar met twee vrouwen bedroog. Waardoor hij noodgedwongen met zijn nieuwste liefde en twee hele jonge kinderen de lockdowns door moest. Iets wat hij heel slecht trok en waar de andere collega en ik, heel erg om gelachen hebben. “Wij hebben een leuk nieuwtje” zegt hij “wij gaan trouwen.” Als ik zeg dat ik even bang was dat hij ging zeggen dat zij een kind zouden krijgen, valt het stil. “Dat is wel het plan” zegt Erik.

Natas van vorige keer gemist? Je leest het hier!