100pmagazine_natas
Zie ook:
Delen

Natas: ‘weten dat iets beter voor je is, is heel iets anders dan het ook zo voelen’

Natasja (54) woont met haar man Julian (59), dochters Mila (19) en Shanna (16) en hond Ruby onder de rook van Amsterdam. Wekelijks schrijft zij over wat er speelt op werk, thuis, onder collega’s vrienden, familie en vage kennissen. Deze week wordt het afgelaste kerstdiner ingehaald.

Een relatie beëindigen is nooit leuk en het is extra afschuwelijk als dat breed in de pers wordt uitgemeten. Bekende Nederlanders hebben het niet makkelijk. Maar ook onbekende pubers hebben zo hun problemen. Een vriendin van Shanna, volgt haar ex – haar eerste vriendje – op de voet. Ieder stap die hij zet, ziet ze voorbij komen op Instagram. Op de snapmap, ziet ze precies waar hij zit en wanneer hij thuis bij zijn vorige vriendin is. En iedere keer is ze totaal van de kaart. Iedereen zegt dat ze hem van haar socials moet verwijderen. Zij weet dat ze gelijk hebben, maar ze doet het niet.

Mila is in tranen

Zaterdag is ook Mila in tranen. Zij volgt Xander niet meer, maar een vriend van hem – die zeker geen vriend van haar is – vindt het leuk om haar midden in de nacht beelden van een feestende Xander te sturen. Een Xander die precies dat doet wat zij hem zo graag had willen zien doen, maar waar ze hem zelden toe kon bewegen. Als zij zaterdag tijdens het uitgestelde kerstdiner met de broer van Julian en zijn gezin, de foto van haar en Xander wil laten zien die met Kerst genomen is en hij op Instagram gepost heeft, ziet ze dat de foto is verwijderd. Weten dat iets beter voor je is, is heel iets anders dan het ook zo voelen.

De vegetarische nicht eet al het vlees op

Tijdens het etentje gaat het gesprek onder andere over vliegen en hoe slecht dat voor het milieu is. De neef wil met vrienden gaan feesten op Cyprus. De ouders vinden het belachelijk dat je voor zoiets onbenulligs, zo ernstig vervuilt. De vegetarische nicht die (godzijdank) al het vlees dat wij opdienen met smaak opeet, knikt instemmend. Persoonlijk vind ik feesten op een eiland waar de zon schijnt, verre van onbenullig. Eerder noodzakelijk. De broer – type Co de boswachter – gaat door. Over hoe hij van het gas gaat en het huis uitsluitend wil verwarmen met op hout gestookte kachels. Als Julian hem erop wijst dat dat ook zeker geen milieubewuste keuze is, worden de argumenten in de wind geslagen.

De telefoon ligt nog op tafel

Natuurlijk moet er iets gebeuren om de wereld een beetje groen te houden. En iedereen kiest binnen de mogelijkheden, voor de dingen die hij het makkelijkst opgeeft of kan laten liggen. Zo gaat dat. Ik wil best minderen met vlees en vliegen. Maar helemaal niet meer!? Als ze naar huis rijden, blijkt Mariet haar telefoon op tafel te hebben laten liggen. Ze kunnen niet omkeren want dan komen ze met de huidige elektrische lading van hun auto niet meer thuis. De volgende dag rijden ze 200 kilometer extra om de telefoon op te halen. Ik vrees dat mijn elektrische auto ook nog even moet wachten.

Natas van vorige keer gemist? Je leest het hier!

Delen