Natas: 'Doordat we ineens veel bij elkaar zijn, merk ik dat ik haar uit het oog ben verloren'
Delen

Natas: ‘Doordat we ineens veel bij elkaar zijn, merk ik dat ik haar uit het oog ben verloren’

Natasja (54) woont met haar man Julian (58), dochters Mila (19) en Shanna (16) en hond Ruby onder de rook van Amsterdam. Wekelijks schrijft zij over wat er speelt op werk, thuis, onder collega’s vrienden, familie en vage kennissen. Deze week gaat zij op reis met haar jongste dochter.

Precies op de dag dat Shanna 16 en een half is, vertrekken wij naar Rome. Het cadeau wat ik haar heb gegeven voor haar 15de verjaardag. Maar wat om bekende redenen steeds uitgesteld moest worden. Ook met Mila ben ik voor haar 15de verjaardag naar Rome geweest. Die leeftijd is niet toevallig gekozen. In het toneelstuk Sophie met Tjitske Reidinga – een prachtig verhaal over het leven van een vrouw – wordt als zij sterft de vraag gesteld; heb je nog ergens spijt van? Waarop zij antwoordt dat het enige wat zij jammer vindt, is dat zij niet met haar zoon naar Parijs is gegaan toen hij 15 werd. Dat dat de leeftijd was waarop ze dat had moeten doen. Dat ze er daarna geen zin meer in hebben of het er simpelweg niet meer van komt. Zoals in hun geval. Ik heb dat opgeslagen.

En Rome is weer fantastisch, het weer perfect, de gebouwen indrukwekkend, de sfeer heerlijk en het eten waanzinnig. Shanna is onder de indruk. Je kunt ook niet niet onder de indruk zijn van Rome. Wij zoeken onze weg. Vinden die lastig omdat we beiden volledig richting gevoelloos zijn. Maar ook dat maakt weinig uit. Op iedere hoek staat wel iets bijzonders en de St. Pieter is hoe dan ook niet te missen.

Uit het oog?

Doordat we ineens 24/7 bij elkaar zijn, merk ik dat ik Shanna een beetje uit het oog ben verloren. Ze doet thuis haar ding en omdat ze dat voornamelijk op haar kamer doet, weet ik niet precies wat dat is. Nu merk ik dat het erg veel telefoon gerelateerd gedrag is. Om de vijf minuten op de Snapmap kijken waar iedereen van haar vrienden uithangt, waar ze op vakantie zijn, bij wie ze een feestje hebben. Waarom is Guus niet op school? Zitten ze nou al weer in Ibiza? Oh, Daan is aan het werk. Vriendin Rosa laat weten dat haar vriendje het heeft uitgemaakt en nu al weer bij zijn ex zit. Ook dat weet zij allemaal via Snap en de Snapmap. Het is verschrikkelijk. Ook als ze met elkaar op een feestje zitten, kijken ze op de Snapmap. Is er ergens anders een plukje mensen verzameld en lijkt dat leuker, dan verkassen ze. Het is zowel verontrustend als storend. Hoe kun je op deze manier ooit nog lekker rustig genieten op en van de plek waar je bent? Verschillende keren vraag ik haar de telefoon weg te doen en zie ik de ogen rollen. Wij hebben het desalniettemin fijn en hoewel ik niks van Snap en de Snapmap snap, snap ik wel waarom 15 een betere leeftijd is.

Meet the Fockers

Julian haalt ons op van Schiphol en Mila en Xander hebben de tafel vol gezet met lekkere hapjes, wat altijd leuk thuiskomen is. De vriendinnen van Shanna hebben gezien dat ze weer thuis is en staan binnen 15 minuten op de stoep. Mila heeft het weekend grotendeels bij Xander doorgebracht en roept blij dat zijn ouders ons willen ontmoeten. ‘Wat denken jullie van Kerst?’

Delen