100%NL Magazine Kattenvrouw
Delen

In 10 stappen naar een perfecte match tussen jou en je nieuwe huisdier

Het liefst nemen we onweerstaanbare huisdieren meteen mee naar huis. De Dierenbescherming begrijpt dat als geen ander. Een nieuw huisdier is een feest, en dat moet het blijven. Daarom voert de Dierenbescherming een campagne voor verantwoord huisdierbezit.

Welk huisdier?

Puppy’s zijn schattig, maar de fratsen van een puberende hond kunnen flink tegenvallen. Katten zijn snoezig! En dan blijken ze niet zindelijk en krabben ze de designbank kapot. Kies voor een huisdier dat perfect bij de gezin-, leef- en woonsituatie past. Waar worden jij, jouw gezin én het dier happy van? De Dierenbescherming wil mensen helpen de juiste keuze te maken en overhaaste beslissingen voorkomen en bedacht daarom de Dier & Mens Wijzer, een hulpmiddel bij het kiezen van een huisdier. Want er komt nu eenmaal veel bij kijken. Kijk maar eens naar onderstaande stappen, die resulteren in de perfecte match!

Stap 1 – Liefde

Ben je al je hele leven dol op honden? Of ben je benieuwd naar een leven met twee konijnen? Aan welke dieren denken jouw huisgenoten? Maak samen een overzicht.

Stap 2 – Zelfkennis

Wat voor iemand ben jij? Sportief, een avonturier, een buitenmens en reislustig? Of een huismus die graag opgekruld op de bank romantische films kijkt? Is het een ramp als jouw Chinese vaas omvalt? Of mag jouw tapijt gerust als krabpaal gebruikt worden? Hoe belangrijk is rust in huis? Of heb je juist behoefte aan bedrijvigheid? Het dier moet passen bij jouw persoonlijkheid. En andersom. Een energieke hond past bij een actieve levensstijl, een knuffelkat ligt graag op schoot.

100%NL Magazine Dierenbescherming kat

Stap 3 – Praktisch

Hoe (groot) woon je? Is er een buitenruimte? Hoe lang zou een hond per dag alleen zitten? Kan een kat zich ergens terugtrekken? Is er iemand in huis met allergieën? Kies je voor een kijk- of knuffeldier; vissen en vogels vereisen een heel andere benadering dan honden en katten. Wat zijn de vakantieplannen? Kan je dier mee of heb je een goede buur?

Stap 4 – Informatie

Laat je informeren over het welzijn, voeding, tijdsbesteding en levensverwachting van het dier en vraag anderen om ervaringen. Denk ook na over de toekomst. De Dierenbescherming adviseert om minimaal twee konijnen te nemen. Wat doe je als één van de twee overlijdt? Sommige dieren worden oud. Kunnen ze blijven als er van alles in het huishouden verandert? Staat er een wereldreis op de planning? Vind jij carrière maken belangrijk? En als je verlangt naar 5 kinderen, is er dan nog ruimte voor een dier?

100%NL Magazine Dierenbescherming hond

Stap 5 – Financieel

Een huisdier kost geld. Ze hebben allemaal voer nodig, een verblijf, bodembedekking, speeltjes, snoepjes, waterflesjes, eetbakjes en noem maar op. Daarnaast kunnen ze bij de dierenarts op tafel belanden. Is daar financiële ruimte voor? Een hond kost gemiddeld € 620 per jaar (voer, vaccinaties, ontplooien, ontwormen). Een vis € 45 (voedsel en bodembedekking).

Stap 6 – Match

Rond stap 6 begint er een match te ontstaan. Woon je in een bescheiden appartement, dan zit je niet te wachten op een energieke hond die naast de vele wandelingen een tuin nodig heeft om zich in uit te leven. Woon je in de stad? Dan zijn gezellig scharrelende kippen en een kraaiende haan geen goed idee. Máár… in een rustig appartement zit een oudere kat graag op de bankleuning. In een typisch Jan-Steenhuishouden past een kind-vriendelijke hond. Matchen woning en tuin? Waar komt de kattenbak of hondenmand? Is het balkon veilig? Kan de tuin tegen een graafpartij?

Stap 7 – Taakverdeling

Wie laat wanneer de hond uit? Wie maakt het hok schoon? Wie zorgt er voor voldoende voer? Kortom, wie doet wat? En als je alleen woont, kan een familielid of vriend de zorg dan overnemen tijdens ziekte of afwezigheid?

100%NL Magazine Dierenbescherming hondkind

Stap 8 – Benodigdheden

Voordat je dier komt, moet je spullen in huis halen. Een aquarium, een hondenriem, schuilhokjes voor de cavia’s, voerbakken. Aan welke eisen moeten deze spullen voldoen? Hoe groot moet een kippenren zijn? Of een konijnenhok met uitloop? Zorg ervoor dat je dier straks alles heeft wat zijn hartje begeert.

Stap 9 – Aanschaf

Nu begint de zoektocht naar je nieuwe maatje. Op www.ikzoekbaas.nl wachten honderden dieren op een tweede kans. Heb je liever een pup of vis? Dan valt de keuze wellicht op een fokker of dierenwinkel. Wees erop bedacht dat er malafide hondenfokkers bestaan en bekijk de omstandigheden van het dier kritisch. Meer informatie hierover staat op de website van de Dierenbescherming.

Stap 10 – Hoera!

Het is zover! Als je bovenstaande stappen allemaal hebt doorlopen en alle gezinsleden of huisgenoten het eens zijn over de keuze, ben je klaar voor het moment suprême: verwelkom je huisdier! Dit is het begin van een mooi en hopelijk ‘lang’ leven samen!

Dier & Mens Wijzer

Wil je zelf een huisdier aanschaffen en deze stappen doorlopen? Gebruik de Dier & Mens Wijzer van de Dierenbescherming om jouw situatie nog eens goed op een rij te zetten. Bovendien geeft de wijzer je handige extra informatie.

100%NL Magazine Mens en dier wijzer

Of toch nog even niet?

Misschien pakt het anders uit en is een huisdier nu geen goed idee. Maar dat hoeft geen leven zonder dieren te betekenen.. Bekijk de mogelijkheden op www.dierenbescherming.nl

 

Delen