Peter kreeg in 2018 de diagnose ALS
Delen

Peter kreeg in 2018 de diagnose ALS “Je wereld stort in”

Als geen ander weet Peter van Voorst (47) wat het is om alles te geven. Op de wielrenfiets, het voetbalveld en… om als ALS-patiënt de dag door te komen. Want kunnen bewegen is voor ALS-patiënten niet vanzelfsprekend. Dé reden dat Peter zich inzet voor de actie Geef alles voor ALS.

Het was tijdens een voetbalwedstrijd eind 2017 dat Peter wat vaker struikelde. Begin 2018 leek dit erger te worden en kreeg hij last van zijn linkerknie en -enkel. Het voelde als een soort blokkade. ‘Een beetje rust houden en dan zal het over een week of twee wel over zijn’, zo dacht hij.

Diagnose ALS

26 november 2018 om 14:20 uur. Het moment dat Peter de diagnose ALS kreeg staat diep in zijn geheugen gegrift. Peter: “Je wereld stort in. Ik en mijn gezin zijn er anderhalve maand helemaal kapot van geweest.” Toch pakte Peter al snel de draad weer op. “Mijn ervaring als senior projectmanager was mijn redding. Het heeft me geholpen het ziekteproces net zo proactief aan te pakken als ik een project aanpak.”

Bewegen is een voorrecht

Voetballen met vrienden en mooie tochten op de wielrenfiets, het waren Peters grote passies. ‘Waren’, want inmiddels kan hij deze sporten niet meer beoefenen. Peter: “Ik was dolgraag blijven sporten. Even op de fiets stappen en lekker wegtrappen. De boel de boel laten. Bewegen is een voorrecht.” Zijn laatste fietstocht was in 2019: een prachtig rondje met de handbike om het meer van Annecy. “Daarna heb ik de fiets aan de wilgen gehangen”, zegt hij.

ALS is topsport

Ook al kan Peter niet meer voetballen en fietsen, sporten doet hij nog iedere dag. “Een ALS-patiënt is de hele dag bezig met topsport. Alles wat je als ALS-patiënt doet kost heel veel energie. Ik kwam vroeger na fietstochten met betere energie boven op een berg aan, dan ik nu ’s morgens uit de douche kom. En dan moet ik nog een dag.”

Naar buiten treden

Een online collectebus, het organiseren van een mooi fierljepevenement in Cuijk en als inspirator bijdragen aan het sponsorevenement Geef alles voor ALS. Peter zet zich actief in voor Stichting ALS Nederland. Dit was een jaar geleden nog wel anders. Peter: “Ik was er toen nog niet klaar voor. Pas een half jaar geleden ben ik naar buiten getreden met mijn ziekte. Sindsdien voel ik me veel vrijer. Ik vind het belangrijk dat mensen weten wat het is om ALS te hebben.”

Kameraadschap

Peter: “Ik heb een hechte vriendengroep. Tien verschillende karakters die mooi op elkaar aansluiten. Waar de ene persoon een steekje laat vallen, pakt de ander ‘m op. Net als bij een teamsport moet je bij ziekte een team om je heen vormen van mensen die je kunnen helpen.”

Geef alles voor ALS

Op zondag 10 oktober zullen sportievelingen één uur lang alles geven op sportief gebied om geld in te zamelen voor ALS-onderzoek. Peter is als inspirator betrokken bij dit sportieve evenement: “Vanuit mijn eigen sportverleden vind ik het mooi om mensen aan te zetten zich op deze manier sterk te maken voor ALS-patiënten. Ieder stapje vooruit is weer een stapje richting de oplossing. En is die niet voor mij, dan is het voor de volgende”, zo benadrukt hij. “ALS moet op de kaart worden gezet en niet weggezet worden met ‘daar vinden we toch nooit een oplossing voor’. De topsport die je bedrijft om als ALS-patiënt de dag door te komen; dat moeten we inzichtelijk maken.”

Geef jij zondag 10 oktober één uur alles voor ALS? In één uur tijd zo ver, zo snel, zo vaak en zo hard mogelijk sporten voor patiënten met ALS! Op de fiets of op het voetbalveld, in het zwembad of op de golfbaan. Wat ga jij doen? Kijk voor meer informatie op www.geefallesvoorals.nl en schrijf je in!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Stichting ALS.

Delen